Trgovska gora – politička mora

Vijesti 01. jul 202017:42 > 17:47
N1

Ministrica Turković opalila je šamar stanovnicima u slivu rijeke Une, današnja je reakcija ministra Staše Košarca na odluku kolegice da stopira formiranje ekspertnog tima za Trgovsku goru. Finansijske naknade i tajming u prvom su planu takvog poteza - obrazlaže ministrica Turković. Reakcije ne prestaju.

Trgovska gora, politička mora. Tijela, eksperti, grupe, timovi, naknade – u prvom su planu neslaganja između državnih ministara.

“Postavlja se pitanje pa što će nam raditi sva ta tijela koja imamo, ako mi nastavimo sa formiranjem i plaćanjem novih i novih komisija kojima ćemo davati različita imena? Nije li došlo vrijeme da počnemo da se odgovornije ponašamo prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju?”, stoji u saopćenju Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Iako tijela, komisija i timova u našoj zemlji nikad ne fali, nema duplanja kad je u pitanju Trgovska gora, navodi ministar Staša Košarac.

“U odluci u članu 4 je jasno navedeno da stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi formiranje radne grupe iz 2016. Prema tome, ne radimo mi ništa paralelno. I zabranjava me takav potez, da se želi reći ad postoji već radna grupa. Žao mi je ako je neko dezinformisao, ali možda treba neko više puta da pročita odluke Vijeća ministara, usvojene jednoglasno. I mi ne žurimo. Naprotiv, ne smijemo da dozvolimo da njihovi eksperti sat vremena uđu prije eksperata iz BiH. I to je naša politika”, kazao je Košarac.

Ovdje se problematizuje 200 ili 300 hiljada maraka, dodaje. A šta bi uopšte bila funkcija ovog ekspertskog tima?

“Namjera je bila da se formira ekspertni tim koji bi analizirao sve dosadašnje strateške dokumente koje je usvojila Vlada RH a u vezi uspostave centra za odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, te da se na osnovu analiza izradi stručni dokument koji bi potkrijepio naše dosadašnje osporavanje ovakvog odlagališta na lokaciji Trgovske gore”, kazao je Jasmin Emrić, Zeleni klub, zastupnik u PS BiH.

Pitanje izgradnje centra za skladištenje nuklearnog otpada u državnim institucijama aktualizirano je prije pet godina. Od tada se o ovoj temi govorilo na svim nivoima, od najnižih do najviših, protestovalo se i sastajalo.

Između politike i otpada, dok se u najvišim institucijama BiH vode rasprave treba li nam tim eksperata ili ne, hrvatski mediji objavljuju – kreće se u gradnju skladišta za radioaktivni otpad u Čerkezovcu, a planira se oko tri miliona kuna za PR agenciju koja će javnost informirati o uspostavi centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad