Dunović za N1: Postoji dogovor sa SDA, DF se neće prilagođavati željama HDZ-a

Vijesti 01. jul 202018:25 > 18:29
N1

Milan Dunović, aktuelni potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (DF), za N1 je izjavio da je pesimističan da će se išta promijeniti u pogledu formiranja nove Vlade FBiH. Prema njegovim riječima - niti su se izjave promijenile, a uslovljavanja su ostala.

“Predstavnici HDZ-a uslovljavaju formiranje Vlade FBiH i izvršne vlasti izmjenama Izbornog zakona. Ne postoji poveznica između formiranja vlasti na nivou entiteta i izmjena zakona na državnom nivou, jer je to proces koji se realizuje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Čak i kada bi se promijenio Izborni zakon po željama HDZ-a, to ne bi promijenilo način formiranja vlasti. Nema objašnjenja što HDZ ne želi formirati izvršnu vlast i što drži građane FBiH u blokadi”, izjavio je Dunović.

Po onome što se dešavalo u proteklom periodu, a što je DF jasno iskomunicirao sa javnošću – SDA je bio pouzdan partner, a kao primjer – naveo je NATO integracije.

“Postoji dogovor između DF-a i SDA da se neće ulaziti jednostrano u izmjene Izbornog zakona. Mi nećemo odstupiti od izbornih ciljeva i svega onoga što smo iskomunicirali u pogledu izmjena Izbornog zakona. Postoji dogovor da SDA neće jednostrano učestvovati bez konsultacija i konsenzusa u izmjenama. To što se ne sviđa HDZ-u postojanje DF-a, to je njihov problem. Ako povučemo paralelu sa NATO integracijama, postoje preduslovi da se vjeruje da će SDA ostati na putu. DF se neće prilagođavati željama HDZ-a”, poručio je Dunović.

Komentarišući aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom korona virusa u Bosni i Hercegovini, Dunović je kazao da svi moraju biti svjesni da ona nije pri kraju.

“Ali moramo biti svjesni da političari postupaju od slučaja do slučaja. Vlast je pokušala da uradi što je bolje moguće posao, sigurno je moglo bolje. Trud je postojao, rezultati nisu najbolji. Korona zakon na nivou FBiH rekao sam – nije dobar, da se može vratiti na Vladu FBiH, da se uključe ministarstva, da bude bolji, ali sporo se reagovalo. Zakon je takav kakav jeste – bolje da imamo neki zakon, nego nikakav”, ponovio je Dunović svoje ranije riječi za N1 na ovu temu.

On je istakao kako je sugerisao da se zakon vrati na doradu ministarstvima i da svaki ministar unutar resora analizira zakon – nego da se šalje zastupnicima.

Korona ne važi isto za sve

“Zakon je bilo neophodno donijeti što prije, i samo s vremenskog aspekta je bolje imati nekakva rješenja, nego nikakva”, rekao je, dodavši da su se političari ponašali “svako na svoj način”.

“Imali smo slučaj kada je krenula pandemija, kada su dostavljene smjernice Ministarstva finansija svim korisncima, naivno razmišljanje je bilo da je korona nešto što važi za sve. Smjernica je bila da se budžeti režu 25 do 30 posto, tako da sam to uradio i odrekao se transfera nižim nivoima, NVO. Kada je budžet došao na dnevni red – vidjeli smo da je to potpredsjednica uradila nakon amandmana, a predsjednik FBiH ništa. Poslala se poruka građanima da korona ne vrijedi za sve isto. Neki političari koriste priliku da svoj budžet u izbornoj godini obogate, kada je država u lošoj situaciji”, rekao je Dunović za N1.

Kazao je Dunović da je zbog afere respiratori DF tražio smjenu kompletne Vlade FBiH, jer su smatrali da postoji kolektivna odgovornost – te da se nada da će taj slučaj pravosudni sistem dovesti do epiloga.

PROČITAJTE JOŠ

Dunović je skeptičan i po pitanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine, 15. novembra. Ocijenio je da ako je postojala volja – postojalo je i drugačije rješenje. Prema njegovom mišljenju – pitanje je da li je izvodljivo zbog rokova i procedura, budući da sve ide u parlamentarnu proceduru oba doma.

“Skeptičan sam. Ne vjerujem da će se u parlamentarnoj proceduri usvojiti budžet, ali nisam siguran. Vidjet ćemo koji će od dva partnera (SNSD i HDZ) da iskoči i nađe razlog zašto da se budžet ne usvoji”, kazao je Dunović.

Komentarisao je Dunović dogovor SDA i HDZ-a oko Mostara, kazavši da ima u njemu manjkavosti, ali je izrazio želju da će izbori ipak biti održani u ovom gradu.

“Imamo 30-godišnjake koji nikada nisu konzumirali pravo glasa. Drugi sporazum je čudno napisan i šturo za ovu temu, a u istoj rečenici je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana, pa da će se ispoštovati presude sudova, presude Međunarodnog suda za ljudska prava. Legitimno predstavljanje je nedopustivo za DF, to je nešto što ne postoji ni u presudi po apelaciji Ljubića. Pitanje za HDZ – da li su spremni da provedu presudu po apelaciji Željka Komšića? Čisto sumnjam da su spremni jer negiraju poziciju na kojoj se nalazi”, izjavio je Dunović gostujući u Danu uživo na N1.

Poručio je da će DF istrajati da izmjene Izbornog zakona budu u skladu sa presudama.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad