Beograd: Bivši pripadnik VRS-a osuđen zbog ubistva u BiH

Vijesti 01. jul 202019:14 > 19:16
N1

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milan Dragišić proglašen je krivim za ubistvo jednog i pokušaj ubistva dva civila u Bosanskom Petrovcu u septembru 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Viši sud u Beogradu osudio je danas bivšeg pripadnika VRS-a Milana Dragišića na četiri godine zatvora zbog ubistva i pokušaja ubistva civila u Bosanskom Petrovcu 20. septembra 1992. godine.

On je oslobođen krivice za ubistva još dvije osobe i za još jedan pokušaj ubistva.

Tužilaštvo je navelo da je optuženi, naoružan, počeo da divlja kada je vidio mrtvo tijelo svog brata Dragana, koji je stradao tokom borbi u Bihaću. Njegovo tijelo je bilo prebačeno u Bosanski Petrovac.

Dragišić je bio optužen da je ubio civile Asima Kavaza, Eldina Zajkića i Safeta Terzića, ali i da je pokušao da ubije Asimovog sina Muhameda, kao i Asmira Lemeša i Šaćira Hujića.

Sud je utvrdio da neki navodi optužnice ne mogu biti dokazani.

“Što se tiče (Eldina) Zajkića i (Safeta) Terzića, nema dovoljno dokaza da ih je optuženi ubio, ne može se utvrditi kojim je vozilom on došao, ni da li je došao sam, a ne može se utvrditi ni kako su oni ubijeni i ko ih je ubio”, rekao je sudija Vladimir Duruz.

Na prethodnom ročištu, održanom u februaru, Dragišić je priznao da je ubio jednog civila, ali je negirao ubistva druga dva.

Sudski proces protiv Dragišića obnovljen je nakon što je prethodna osuđujuća presuda bila poništena.

U prethodnom postupku u aprilu 2019. bio je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo Kavaza i pokušaj ubistva njegovog sina i Lemeša, dok je po ostalim tačkama oslobođen krivice.

Apelacioni sud je ovu presudu poništio u novembru prošle godine zbog kršenja procedure i naložio novo suđenje.

Današnja presuda je prvostepena i na nju je moguće uložiti žalbu, prenosi Detektor.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad