Srbija se zahvalila na pomoći BiH, kažu da imaju dovoljno kapaciteta

Vijesti 01. jul 202020:29 > 20:35
Tanjug / Irfan Ličina

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je za N1 potvrđeno da je stigla diplomatska nota Ministarstva vanskih poslova Srbije na zahtjev za slanje medicinskih timova iz BiH u Srbiju zbog pogoršane epidemiološke situacije u Novom Pazaru.

Istaknuto je da su kapaciteti zdravstvenog sistema, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata.

“Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika”, navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

VEZANE VIJESTI

BiH je zvanično ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ponedeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku.

Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je, međutim, u Pressingu TV N1 da će, prema informacija koje ona ima, vlast u Srbiji promijeniti tu odluku, i da će ljekari iz BiH narednih dana stići u Novi Pazar.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine saopštio je da je od svojih volontera formirao medicinski tim od dva ljekara i pet medicinskih sestara/tehničara, koji je spreman da putuje u Srbiju, tačnije u Novi Pazar i radi kao ispomoć zdravstvenom sektoru, u duhu solidarnosti i humanosti, a u skladu sa misijom i mandatom Međunarodnog pokreta.

Iz CK FBiH dodaju da postoji mogućnost da broj ljekara u timu u narednim danima bude povećan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad