Novinar iz Novog Pazara u Pressingu: Ljekari iz Sarajeva će ipak doći

Vijesti 01. jul 202020:47 > 21:03
N1

U večerašnju emisiju Pressing, u kojoj je gošća bila aktivistica Aida Ćorović, uključio se i novinar RTV Novi Pazar Zoran Maksimović koji je rekao kako novinari danima pokušavaju da saznaju broj umrlih od korona virusa u tom gradu.

Svakako da je ovo jedno od najvećih žarišta u Srbiji. Preko 500 osoba je zaraženo od korona virusa. Interesantno je da je 4 puta više registrovanih u junu nego u sva tri prethodna mjeseca. Svi su vidjeli prizore iz Novog Pazara a oprečne informacije od rukovodstva bolnice u Novom Pazaru – da je sve pod kontrolom, da je nastao haos u jednom trenutku, ali da je za 72 sata sve sređeno. Odnosno, nakon što je stigao specijalni tim ljekara iz Kragujevca“, izjavio je Maksimović.

Infektivna klinika u Novom Pazaru je smještena u staroj zgradi koja nije korištena jedno vrijeme, ali zdravstveni sistem je bio nespreman za ovakvu situaciju, neodgovornost ljudi je bila velika. U tom dijelu je dovod kiseonika i tu su bili zaraženi zajedno sa porodicama koji su im dolazili u posjete. Izgubljena je kontrola, i tek kad su stigli ljekari iz unutrašnjosti Srbije, taj je problem riješen“, rekaoje Maksimović.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića koliko je umrlih u Novom Pazaru, novinar iz Novog Pazara je rekao kako je to podatak do kojeg novinari žele da dođu ali ne uspijevaju.

Ministar je rekao osam ili devet osoba, a da se iz predostrožnosti sahranijivalo kao da je korona u pitanju. Činjenica je da je mnogo više sahrana nego ranije, a u razgovoru sa Islamskom zajednicom rečeno mi je da je preko 20 osoba bilo sahranjeno bez kupanja mrtvaca. Tek smo danas dobili iz bolnice podatak da je preminulo troje juče od korone“, istakao je.

Govorećo o posjeti premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara je kazao da sve ono što se čulo od njih dvoje juče, to isto danima slušaju od direktora Opće bolnice Novi Pazar Mehe Mamutovića koji je ponavljao da je dobro snabdjevena bolnica, da je najpotrebniji kadar, ali da građani Novog Pazara smatraju da je drugačija situacija.

Mahmutović nije želio pomoć od građana, a zviždanje je bilo upućeno njemu, a nakon što su čuli iste riječi i od premijerke i ministra, onda se zviždalo i njima. Građani su Mahmutovića pozivali i na ostavku“, naveo je Maksimović u Pressingu.

Maksimović je odgovorio i na pitanje da li je Srbija odbila pomoć iz Sarajeva, te rekao kako je ipak dobio informaciju da će ljekari iz Sarajeva ipak stići u Novi Pazar.

Stići će i ljekari iz Turske, ali i ljekari iz unutrašnjosti Srbije. Pretpostavljam da je takva reakcija bila jer su organizovali tim od 35 ljekara iz unutrašnjosti Srbije. Cijela bolnica u Novom Pazaru je pretvorena u Covid bolnicu. Svi koji imaju zdravstvene probleme biće transportovani u druge zdravstvene ustanove. Jedino će ostati odjeli ginekologije i hirurgije, a sva druga odjeljenja biće podređeni za liječenje oboljelih od Covida“, rekao nam je Maksimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad