Poruka iz SAD: Rusija svojim djelovanjem uzgrozila suverenitet BiH

Vijesti 02. jul 202010:17 > 10:21
REUTERS/U.S. Senate TV

Komitet za vojne djelatnosti američkog Senata odobrio je Nacionalni odbrambeni aktivacioni akt odnosno budžet Pentagona za 2021. godinu. U budžetu za narednu godinu kratko se pominje Bosna i Hercegovina u svjetlu djelovanja Ruske Federacije i njenog destabilizirajućeg uticaja u regionu.

Američki Kongres je u više navrata proteklih godina u budžete stavljao akcenat na dešavanja na Zapadnom Balkanu te davao preporuke administraciji kako da se ponaša u vezi s regionom. U ovogodišnjem planu se ističe da je Rusija svojim djelovanjem uzgrozila suverenitet Bosne i Hercegovine.

„Odbor ostaje zabrinut zbog aktivnosti Ruske Federacije koje bi mogle destabilizirati utjecaj na političko i sigurnosno okruženje u području odgovornosti američke Europske komande. Komitet napominje da je Ruska Federacija igrala destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, narušila suverenitet Bosne i Hercegovine, pružala podršku transnacionalnim ekstremističkim grupama i dosljedno radila na podrivanju saveza Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Osobito na zapadnom Balkanu, to je uključivalo podršku Ruske Federacije pokušaju državnog udara u Crnoj Gori i promoviranje razdora u sjevernoj Makedoniji, dok se svaka zemlja pripremala za članstvo u NATO savezu“, kaže se u izvještaju Komiteta koji prati ovogodišnji budžet.

Uz ovo se također govori o dijalogu između Beograda i Prištine koji po nalogu predsjednika SAD vodi njegov specijalni izaslanik Richard Grenell. Nedavno je zbog podizanja optužnice protiv kosovskog predsjednika Hashima Thacija otkazan samit između lidera Srbije i Kosova u Washingtonu, a koji je trebao unaprijediti proces dijaloga. Američki napori u rješavanju ovog pitanja su dodatni element dijaloga uz onaj koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije odnosno njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Komitet smatra da bi Sjedinjene Države trebale nastaviti podržavati diplomatske napore Kosova i Srbije za postizanje historijskog sporazuma za normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje kao centralni element. Takav sporazum je u interesu obje države i povećao bi sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, navodi se u istom izvještaju.

U skladu s navedenim elementima, odbor usmjerava ministra obrane da, najkasnije do 30.10.2020. godine, odboru podnese informaciju o naporima američke europske komande za promicanje američke sigurnosne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana i za smanjenje njihove ovisnosti o ruskim vojnim sistemima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad