Tokom javljanja reportera N1 prolaznik poslao poruku: Zatvorite nam granice

Vijesti 02. jul 202010:55 > 10:56
N1

Radnici iz turističko-ugostiteljskog sektora danas su u Mostaru održali protest nezadovoljni situacijom u ovom gradu. Poručili su vlastima da Bosna i Hercegovina nije u poziciji da se inati drugim zemljama, posebno Evropskoj uniji.

Kako je kazao reporter N1, radnici u Starom gradu u Mostaru su nezadovoljni odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se može shvati kao kontramjera zemljama Evropske unije s obzirom na to da BiH nije odlučila otvoriti granice. U državu mogu ući samo turisti iz komšiluka: Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

VEZANE VIJESTI

Ugostitelji koji su se danas okupili imali su niz zahtjeva. Između ostalog, očekuju da vlasti u BiH, Federaciji i HNK subvenciraju neke njihove troškove. Također, očekuju i otvaranje granica prema nekim zemljama.

Oni su naglasili kako ne traže potpuno otvaranje granica, ali da se omogući dolazak stranim turistima iz zemalja u kojima nije problematična situacija sa pandemijom korona virusa.

Kada je riječ o ljudima koji su danas protestvovali, većina njih je istakla da žive isključivo od posla u Starom gradu – od suvenirnica, zanatskih radnji, ugostiteljskih objekata koji ne rade od marta.

Prošlih godina u ovo doba Stari grad bi bio ispunjen turistima. Ove godine je skoro prazan.

Nezadovoljni građani Mostara su poručili kako će biti teško dočekati zimu i preživjeti naredne mjesece. Dodali su da BiH nije u poziciji da se inati i da nama turisti mnogo znače.

Tokom javljanja uživo, jedan od prolaznika je stao iza našeg reportera i pokazao papir na kojem je napisao “Zatvorite nam granice”. Pogledajte kako je to izgledalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad