Dodik za N1: U utorak sastanak sa liderima SDA i HDZ-a

Vijesti 02. jul 202013:12 > 13:17
N1

Član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je za N1 kako će u utorak održati sastanak s liderima HDZ-a i SDA o izborima u Mostaru, imenovanjima u agencijama BiH i ministarstvima te drugim aktuelnim pitanjima.

Dodik je istakao kako je sporazum o Mostaru potpisan bez dogovora s predstavnicima sprskog naroda i da zbog toga Srbi iz tog grada negoduju.

“Želimo da imamo ravnopravni odnos. U zakonu nije predviđeno da se poštuje popis stanovništva iz 1991. godine. Potrebno je da se Srbi stave u ravnopravan status s ostala dva konstitutivna naroda”, rekao je Dodik.

Dodao je kako će sutra imati sastanak s opozicionim strankama iz RS koje su u Mostaru kako bi dogovorili jedinstven stav u vezi tog pitanja, dodavši kako su sa SDS-om dogovorili jedinstven nastup na izborima u tom bh. gradu.

Za kočenje u imenovanjima direktora određenih agencija poput SIPA-e Dodik je optužio SDA i istakao kako je to bilo potpuno bespotrebno.

“Imenovanja za SIPA-u i druga mjesta su prošla proceduru. Mi zastupamo pristup da ostaje na snazi ono što je ranije dogovoreno. Vjerujemo da SDA to čini da zadrži podobne Srbe iz SDS-a. SDA pokazuje način da uslovljava. To je bilo i oko izbora ministra za izbjeglice. Dosadašnji princip je da ono što pripada određenoj kvoti drugi ne spore. To nije dobro jer možemo to isto uraditi za izbor ministra sigurnosti. Pokušat ćemo u utorak da riješimo to pitanje uz potrebu da se to više ne dešava”, rekao je Dodik za N1.

O ponovnom konkurisanju Mehmeda Osmanagića za direktora OSA-e kazao je kako ne prati njegov rad, ali da se OSA ponaša protivno zakonu.

“Ima mnogo poslova koji se tedenciozno rade, da se na kvote koje pripadaju Srbima zapošljavaju podobni Srbi i ne pitaju se legitimni predstavnici srpskog naroda u drugim organima. Znam da su postojali operativni nalozi da se u prošlosti prate rukvodstva i vlasti RS, ne možemo preći preko toga. Problem je izazvao SDA koji je pobjegao od principa da oni koji imaju pravo na određenu poziciju predlažu i to ne treba biti osopreno. Ako je gospodin s lažnom diplomom obavljao mandat četiri godine postavlja se pitanje vjerodostojnosti da ponovo vrši tu funkciju”, rekao je Dodik.

Govoreći o imenovanju direktora UIO BiH, kazao je “kako su od početka formiranja te institucije direktorske pozicije obnašale osobe iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, a nikada srpskog”, te da će se HDZ i SDA morati dogovarati i s njima u vezi tog imenovanja.

U vezi pitanja Trgovske gore, kazao je kako je Predsjedništvo BiH još u vrijeme njegovog predsjedavanja donijelo niz zaključaka koji su postavili politku BiH u vezi tog pitanja, ali da su se u međuvremenu pojavili razni nivoi opstrukcija kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Ipak, vjeruje da će se svi u BiH “okupiti u vezi tog pitanja jer se radi o činjenici da to može ugroziti živote stanovnika mnogih mjesta u RS i FBiH”.

Komentirajući Budžet institucija BiH, kazao je kako je SNSD podržao ovaj prijedlog u Predsjedništvu i Vijeću ministara te da će ga podržati i u Parlamentarnoj skupštini BiH ukoliko ne bude izmjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad