Korištenje turističkih vaučera u RS-u: U ponudi neki od najskupljih hotela

Vijesti 02. jul 202016:32 > 21:54
N1

Republika Srpska biće djelimični žirant mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim korona krizom. Planom garantnog programa koji je usvojila Vlada predviđeno je da sa 50 miliona maraka Republika Srpska garantuje za kredite zdravim, likvidnim i preduzećima bez dugovanja u momentu prije izbijanja pandemije. Pored ove ekonomske mjere, u jeku sezone promoviše se i kampanja korištenja turističkih vaučera. Provjerili smo kolika je zainteresovanost građana.

Poklon vaučer od 100 KM može da dobije svaki punoljetni građanin Republike Srpske, koji se prethodno prijavi. Za prvih 15 dana koliko je otvoren poziv, podijeljen je 841 vaučer, što je oko 1,7 % od ukupno emitovanih 50.000 vaučera.

Upitali smo građane da li čuli za turističke vaučere , te da li bi ih koristili. Izdvojili smo nekoliko odgovora. 

“Ne. Ne, stvarno, ne bih. Ima destinacija u RS, ali ne bih u ovoj krizi, bolje u neke druge svrhe”.

“To bi bio dobar gest za ljude, ali ja živim vani, došao sam tu malo, jedva sam došao zbog ove korone”.

“Ja neću nikuda putovati dakle neću ih moći ni koristiti. Zato što je uslovljeno, da se mora potrošiti toliko i biti ovoliko, faktički opet presipanje iz šupljeg u prazno. Pa, opet onima koji imaju daj im još”.

“Bih rado, ali ne znam, destinacije koje su možda interesne nekome, nisu obuhvaćene. Možda koja banja više, proširiti to i možda ići na destinacije koje imaju jeftinije smještaje”.

U dostupnoj ponudi neki su od najskupljih hotela: “Pirg” u Etno selu “Stanišić”, “Kardijal” u Banji Vrućici, “Leotar” u Trebinju, ili “Lavina” na Jahorini.

I dok za trodnevni boravak u prestižnim hotelima treba i do 500 KM, u ponudi ima i jeftinih hostela. U Trebinju je tako noćenje sa doručkom u jednom hostelu 35 KM, pa bi tri noćenja značila doplatu turiste od 5 KM.

Krizna mjera je i usvojeni garantni program, kojim Republike Srpske postaje svojsvrsni žirant mikro, malim i srednjim likvidnim preduzećima. Od banaka očekuju povoljne kamatne store, grejs period od tri do 12 mjeseci, a rok otplate četiri godine.

“Svako tu ima svoj interes. Prirodno je da kroz program nađemo zajednički interes i mi kao garant i banke kao posrednici u ovom aranžmanu, a i sami privredni subjekti koji imaju potrebu za dodatnom likvidnošću usljed ovih problema izazvanih pandemijom”, rekla je Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija RS

U Savezu sindikata kažu da je zbog epidemije korona virusa za tri mjeseca bez posla je ostalo 5.860 radnika, od čega je oko 2.700 imalo ugovor na određeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad