Ukoliko broj zaraženih nastavi rasti, zdravstvene ustanove su u problemima

Vijesti 02. jul 202016:44 > 19:04
N1

U Bosni i Hercegovini trenutno je 2.079 oboljelih od virusa korona. U posljednja 24 sata zaraženo 180 osoba. U Federaciji BiH testirano je 1447 uzoraka, od kojih su 122 pozitivna na COVID-19. Virus kоrоnа, nakon testiranja 311 uzoraka pоtvrđеn је kоd još 58 оsоba u Rеpublici Srpskој. Kapacitete za liječenje oboljelih i opremljenost zdravstvenih ustanova nadležni ocjenjuju zadovoljavajućim.

Zbog vrućine ovih dana mnogi teže dišu, raste i broj onih koji respiratorne tegobe imaju zbog korone; a zbog korone, odnosno činjenice da su prvi njom zaraženi, troje Zeničana danas je dobilo – zahvalnice. U Zenici su uručene i donacije – u vidu opreme za liječenje oboljelih od korone.

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče opreme koja se koristi u ovakvim situacijama, imamo je dovoljno. To nije sofisticirana neka oprema isključivo za COVID tako da svaka donacija i svaka pomoć koja dođe u ZDK će biti na najbolji način iskorištena. Mi smo upravo sad imali priliku prisustvovati svečanom momentu dodjele dva respiratora, to je išlo preko UNDP-a”, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a.

U UKC RS trenutno su na liječenju 34 pacijenta. Osam pacijenata je na intenzivnoj njezi, a šest na respiratoru.

“U zgradi infektologije imamo trenutno spremnih 70 kreveta za Covid pozitivne pacijente. Pored tih 70 u zgradi pulmologije imamo 110 mjesta u objektu stare pulmologije, odnosno u objektu stare hirurgije imamo 250 opremljenih kreveta za Covid pacijente. Što se tiče respiratornih mjesta, UKC posjeduje 95 respiratora”, naveo je dr. Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora UKC RS za medicinske poslove.

Nijedan sistem u svijetu nije mogao da odgovori masovnom oboljevanju i zato je važno da preventivno djelujemo.

“Imamo dovoljan broj respiratora. Daj bože da nikome ne treba jer svi pacijenti koji dođu do respiratora… to je jedna vrlo teška situacija, zato ponovo naglašavam: broj jedan – prevencija, broj dva – u slučaju oboljenja odmah se ostaje kući ili u bolnici, odmah se terapija uzima, jer to su ti prvi dani kad možemo najviše da učinimo. Virus sada puno bolje poznajemo, on je sada jedan dio svoje snage izgubio”, rekao je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš”.

Opreme u ovom trenutku ima dovoljno, ali ukoliko bi broj zaraženih naglo porastao, vrlo brzo bi bolnice i zdravstvene ustanove mogle biti u problemu. U proteklom periodu je u Opštoj bolnici “Abdulah Nakaš” korišteno 100.000 pari rukavica mjesečno. Nadležni poručuju da nema mjesta za strah i paniku ali da je važno da pokažemo jednu solidarnost u disciplini i pridržavamo se svih higijensko-epidemioloških mjera, prije svega zbog onih koji spadaju u rizične kategorije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad