Sporna nabavka respiratora nema epilog, muk iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Vijesti 02. jul 202017:24 > 19:14
N1

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske danas je bio muk. Kažu neće se oglašavati o spornoj nabavci respiratora i sumnjivoj saradnji sa Medietikom sve dok je istraga koju provodi entitetski MUP u toku. Sa druge strane, akcija “Respirator za Srpsku”, za koju su opozicionari upozoravali da je još jedna u nizu prevara, dobila je epilog. Respiratori su stigli.

Deset respiratora je za UKC, a preostalih 40 biće raspoređeno po zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, saopštili su danas iz bijeljinskog Crvenog krsta.

VEZANE VIJESTI

“U svih deset javnih zdravstvenih ustanova su namjenjeni respiratori, tako da će svaka zdravstvena ustanova u RS dobiti respirator, minimum jedan, iz ove akcije”, rekao je Aleksandar Savić iz Crvenog krsta Bijeljina.

Ko je uvoznik ovih respiratora? Uvezao je Crveni krst, proizvođač je JSC Rusija, firma koja se već 10 godina bavi proizvodnjom respiratora.

Sredstva su obezbjeđena kroz akciju “Respirator za Srpsku”, koju je pokrenuo Slavenko Ristić, vlasnik firme Global Balkan koja je uvezla mobilnu bolnicu. Nakon raskida ugovora, zbog neispoštovanog roka isporuke, iz Instituta za javno zdravstvo su saopštili da je Ristić vratio novac za bolnicu u iznosu od 4,2 miliona, koji mu je avansno uplaćen. U akciji za nabavku respiratora prikupljeno je više od 2 miliona i 600 hiljada.

“Od toga je za 50 respiratora plaćeno dva miliona i 305 hiljada, ostatak u lokalnoj bolnici i DZ Bijeljina, gdje su kupljeni po njihovoj specifikaciji medicinski aparati, monitor za praćenje vitalnih funkcija, lavinarna komora, defibliratori i dva transportna respiratora”, naveo je Savić.

Prosta matematika pokazuje da su respiratori iz ove humanitarne akcije plaćani po cijeni od oko 46.000 KM. Tri puta skuplje je Fond zdravstvenog osiguranja nabavio 50 komada VG 70 respiratora od firme Medietik d.o.o.

“Marža je negdje između 10 do 15% ali oni su koštali oko 116.000, a mi smo ih platili oko 134.000. Nekih 16.000 je razlika po svakom respiratoru”, izjavio je 19. maja Dejan Kusturić, direktor FZO.

FZO je sklopio četiri direktna ugovora sa Medietikom uz izuzeće primjene Zakona o javnim nabavkama, ukupne vrijednosti 21,7 miliona KM. Slučaj istražuje MUP RS.

Preduzete su zakonom predviđene istražne mjere i radnje, te je između ostalog izuzeta dokumentacija iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS i preduzeća „Medietik“ d.o.o. Banjaluka.

U Fondu danas kažu, da se o saradnji sa Medietikom, i o nabavkama respiratora, neće oglašavati sve dok je istraga u toku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad