Weber: Ne očekujem posebne inicijative za BiH tokom predsjedavanja Njemačke EU

Vijesti 02. jul 202019:00 > 19:02
N1

Bodo Weber, politički analitičar i njemački stručnjak za Balkan, za N1 je kazao da ne vjeruje da će biti nekih posebnih incijativa za Bosnu i Hercegovinu tokom narednog, šestomjesečnog predsjedanja te države Evropskom unijom.

Weber je istakao da će Njemačka nastaviti još žešće da se bori protiv korona virusa, te da će imati važnu ulogu u pokušaju upravljanja pandemijom. Šta to znači za BiH?

“Imamo krizu politike proširenja već deceniju. Ovo predsjedavanje traje pola godine i ne očekujem neku konkretnu inicijativu. Vidjeli smo u vezi blokade Francuske u pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, tokom predsjedavanja Hrvatske, nadam se da ćemo vidjeti dalje osnaživanje perspektive proširenja na jednoj strani i restartovanje pregovora sa Srbijom i Kosovom čije statusno rješenje otvorilo put da se EU bavi neriješenim pitanjima, kao što je stanje u BiH”, izjavio je.

On je kazao kako se Hrvatska dobro držala tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja, koje je bilo ograničeno, najviše zbog pandemije korona virusa.

Weber je kazao kako je Vlada Njemačke najavila inicijativu da se pitanje vladavine prava ugradi u pregovore u sljedećem budžetu EU, što se odnosi prema državama poput Poljske i Mađarske.

“Što se BiH tiče, nisam siguran da će biti posebnih inicijativa Njemačke. Ako se sjetimo, prije pola godine je bio Priebeov izvještaj, ne bi bilo loše podsjetiti se da taj izvještaj postoji, a po njemu nije ništa urađeno pola godine”, rekao je za N1.

On je podsjetio da je Ured za vize pri Ambasadi Njemačke u BiH zatvoren i dalje, ali se nada da će se to promijeniti u narednom periodu. Postoji mnogo građana BiH koji su u fazi čekanja, a imaju vizu, te treba vidjeti kako će se to razvijati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad