Učesnici Marša mira krenuli iz Sarajeva ka Nezuku, najmlađi ima 16 godina

Vijesti 03. jul 202008:20 > 08:31
N1

Desetak učesnika Marša mira krenuli su jutros iz Sarajeva ka Nezuku. Najmlađi učesnik ima 16, a najstariji 72 godine.

Ove godine zbog pandemije korona virus organiziran je sa znanto manjim brojem učesnika, a većini ovo nije prvi put da učestvuju u Maršu.

Pješačit će do Nezuka gdje će se pridružiti ostalim učesnicima, preživjelim žrtvama Marša smrti. Ove godine će biti samo 100 učesnika zbog pandemije.

N1

Učesnici iz Sarajeva krenuli su od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995 gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci tokom rata u glavnom gradu BiH.

Kazali su kako je poruka ista kao i ranijih godina – da se ne zaborave zločini počinjeni u Srebrenici, Podrinju i cijeloj BiH.

Prema posljednjim informacijama, identifikovano je 13 žrtava genocida, a za sedam su porodice dale saglasnost da budu ukopani 11. jula u Potočarima.

Među njima je Ibrahim Zukanović rođen 1941. godine u mjestu Sase. On je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

N1

Identifikovana je i Zilha Delić rođena 1971. godine koja ne 1995. godine nestala u Kamenici kod Bratunca, a njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

Ove godine bit će ukopan i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava. Na identifikaciju od strane porodica i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

Vlada FBiH proglasila je 11. juli danom žalosti koji se obilježava obaveznim isticanjem zastave države Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad