Odgođeno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin na području Sarajeva

Vijesti 03. jul 202011:54 > 11:56
Fena

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed spriječenosti braniteljice optuženog da prisustvuje ranije zakazanom ročištu, odgođeno suđenje Veljku Papiću, koji se tereti za ratni zločin protiv civila počinjen na području Sarajeva.

S obzirom na to da slijedi period godišnjih odmora, nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 24. septembar.

Kako je Sud obaviješten, Papićeva braniteljica, advokatica iz Rogatice Zorana Ćarkić se nalazi u samoizolaciji usljed aktuelne epidemiološke situacije, uzrokovane pandemijom koronavirusa (Covid-19).

Istovremeno, konstatirano je kako radi ekspeditivnosti postupka, odbrana treba Tužilaštvu dostaviti materijalne dokaze koje planira izvoditi.

Usto, zaključeno je kako suđenje u ovom predmetu ulazi u završnicu, te je, kako je saopćeno, preostalo još da se optuženi u svojstvu svjedoka unakrsno ispita, kao i da se sasluša jedan svjedok, odnosno ulože određeni materijalni dokazi odbrane, nakon čega bi se pristupilo završnim riječima strana u postupku.

Optužnica Papića tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), počinjen u sarajevskim naseljima Kovačići i Grbavica od 1992. do 1994. godine.

Prema tužbenim navodima, Papić je kao zapovjednik jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Optužnica protiv Papića potvrđena je početkom januara, 2015. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad