Plenković: Nisam govorio o reorganizaciji teritorijalnog ustroja BiH

N1

Predsjednik HDZ-a i aktuelni premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković, u intervjuu za Večernji list rekao je "kako je odgovornost legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi jamčili stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih".

Dan poslije, Plenković kaže da nije govorio o “reorganizaciji teritorijalnog ustroja BiH”, već je bilo pitanje o tome kako riješiti suživot između tri konstitutivna naroda. 

“Stav HDZ-a, pa i stav Vlade, državna politika je takva da odnose između konstitutitivnih naroda i svako pitanje uređenja BiH je prije svega na narodima BiH, političkim strankama, na institucijama BiH”, kaže Plenković.

VEZANE VIJESTI

On kaže da se HDZ snažno zalaže, za razliku od SDP-a, koji u hrvatskom Saboru nije digao ruku za deklaraciju o pravima Hrvata u BiH.

“U ovom sazivu Sabora je bila jedna takva Deklaracija, vrlo pažljivo, vrlo kvalitetno napisana, izbalansirana, predstavnici SDP-a nisu digli ruku za prava Hrvata u BiH. Mi ne samo da se zalažemo za ravnopravnost Hrvata u BiH, nego smo učinili enormne napore da cijela BiH i sva tri naroda ostvare napredak u reformama, da im pomognemo na evropskom putu, da se zalažemo kontinuirano za to. I za EU i NATO”, dodaje Plenković

On kaže da je Hrvatska za vrijeme njegovog mandata kao premijera, otvorila dva nova Generalna konzulata u BiH, da je HRT otvorio dva dopisništva, Hrvatska gospodarska komora otvorila je urede, a Croatia airlines liniju ka Mostaru

On je na kraju još jednom ponovio da nije rekao da je potrebna reorganizacija teritorijalnog ustroja.

“Ne, ne. Pogotovo ne od nas sugeriranoga”, zaključio je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad