Istekao rok za prijavu za izbore: Svi imaju ista očekivanja

Vijesti 03. jul 202017:34 > 17:44
N1

Istekao je rok za prijave političkih stranaka, pokreta, koalicija, nezavisnih kandidata za sudjeovanje na predstojećim izborima. Slijede pregovori oko zajedničkih nastupa, te kreiranja izbornih lista. Svi imaju ista očekivanja - što bolji izborni rezultat, ali i bojazan od male izlaznosti, zbog pandemije COVID-a 19. Lokalni izbori trebali bi biti održani 15. studenog.

Od jutra je red ispred Centralne izborne komisije. Ogorman interes za učešće na predstojećim izborima. Halid Genjac, generalni sekretar SDA, kaže – najveći izazovi će biti Srebrenica i Mostar. No, prije svega – poziva na usvajanje budžeta.

VEZANE VIJESTI

“Napominjem, izbora nema bez budžeta, bez sredstava i zato na Predstavničkom domu u utorak i na Domu naroda u srijedu, oni politički subjekti koji podrže budžet su za izbore, oni politički subjekti koji ne podrže, nisu za izbore”, rekao je Genjac.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, iz SDA kažu da su gotovo sto posto sigurni kako će zadržati načelničke pozicije, uprkos saradnji Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i NBL-a. No, iz ovog bloka imaju drugačiji stav.

“Ja iskreno mislim i matematika pokazuje da će to skroz druga biti priča, da će Naša stranka zajedno sa svojim partnerima u Kantonu Sarajevo imati i većine u općinskim vijećima, da će imati načelnike, i kasnije kada se to bude delegiralo projektovalo u Gradsko vijeće i za gradonačelnika”, naveo je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Vedad Hajdarević, šef Press službe SDP-a rekao je da SDP očekuje povećanje načelničkih pozicija, povećanje broja vijećnika širom BiH i odbornika.

“Nastupamo ove godine. Imat ćemo gradonačelnika za Banjaluku. Jedna od strateških stvari jeste da se vratimo u Skupštinu Grada Banjaluke”, istaknuo je. 

SNSD je prijave predao za 91 izbornu jedinicu, za apsolutno sve raspisane nivoe u RS, te 26 odborničkih i četiri načelnička mjesta u Federaciji. Očekivanja su velika u oba entiteta.

“Konkretno osvajanje minimalno 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih mjesta kada je u pitanju Republika Srpska i ubjedljivo najveći broj odborničkih mjesta u Republici Srpskoj. Ovdje naravno mislimo i na mjesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji se prvi put na ovim izborima bira direktno”, kazao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Pozitivne rezultate u brojnim kantonima očekuje i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

“Hoćemo li vas vidjeti na nekoj listi za gradonačelnika i slično? Pa ovaj put lično se neću kandidirati ni na jednoj od tih izbornih lista aktivno će učestvovati u kampanji, pomagati ljudima na prostoru cijele države BiH. Vrijeme je malo da i ja uvjetno rečeno, odmorim od neke direktne izborne pozicije, kampanje”, rekao je Šepić.

Ekološki slobodarski pokret, u čijim redovima je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, je nova snaga, koja očekuje promjenu svijesti građana ka očuvanju prirodnih dobara.

“Mi dolazimo tu u vakat da sačuvamo prirodu i to sve, ja sam napravio pjesmu – Niste više sami, ESPO je tu da vam pravi društvo i sačuva prirodu”, istaknuo je Nikšić.

Kampanja će biti izazov, također, s obzirom na to da će se morati poštovati epidemiološke mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad