Glasovi iz BiH odlučuju izbore u Hrvatskoj

Vijesti 03. jul 202018:27 > 18:38
N1

Po prvi put HDZ ne može sa sigurnošću računati na tri glasa koliko je u saboru Hrvatske osigurano za dijasporu, odnosno XI izbornu jedinicu koju većiim dijelom čini BIH. General Željko Glasnović bivši zapaovjednik HVO-a i na prošlim izborima osvojio je mandat kao neovisni kandidat.

Njegove poruke o donošenju novog Izbornog zakona koji će dati veća prava dijaspori, insistiranje na rezoluciji o zaštiti hrvatskog naroda u BiH, ali i inicijativa da se Željko Komšić proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj mogla bi osigurati značajan broj glasača, posebeno braniteljske populacije koja tradicionalno glasa za HDZ RH, ali i HDZ BIH. Ove godine Glasnovića podupire Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore.

VEZANE VIJESTI

HDZ s druge strane nema zvučnijih imena iz BIH poput Bože Ljubića u prošlom sazivu. Na listi se nalazi Nevenko Barabarić dugogodišnji načelnik Općine Ljubuški,ali i Radoje Vidović bivši načelnik općine Kreševo i aktuelni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH. Listu predvodi potpredsjednica HDZ RH Zdravka Bušić, inače državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, široj javnosti možda najpoznatija kao sestra osuđenog terorista Zvonka Bušića.

Na izbore u 11. izbornoj jedinici izlazi i Most koji je ponudio listu po prvi put sastavljenu od hrvatskih državljna koji žive u BIH. Predvodi je tek jedan glas prednosti koji ima koalicija Restart u odnosu na HDZ. Upravo jezičak na vagi mogla bi biti dijaspora, odnosno glasovi iz 11 izborne jedinice koji najvecim dijelom dolaze iz BiH.

Bez obzira na imena, HDZ-a koju podržava sestrinska stranka u BiH bez sumnje ce osvojiti značajan broj glasova. Da li sva tri mandata, teško je reći. No, Andrej Plenković ni u ovoj kampanji nije zaboravio spomenuti ogromne novce koje je uložila RH u projekte od hrvatskog značaja u BIH, od mostarskog sveučilišta do kliničke bolnice Mostar, pritom zaboravivši spomenuti da su to radile i vlade u prethodnim sazivima otprilike u istim finansijskim okvirma, ali i da je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske neupitna jer je to stvar hrvatskog ustava, ne stranke koja vlada.

Koliko su ovi izbori važni posebno za HDZ, najbolje je pokazala odluka o samoizolaciji za građane koji dolaze iz BIH. Rješenje je bez opavdanog razloga ukinuto, pet dana nakon što je odluka donesena, a nakon što su reagovale opozicione hrvatske stranke u BiH pozvavši Hrvate da dobro razmisle kome će dati svoj glas u 11 izbornoj jedinici. Inače, prema podacima SIP-a u BiH je registrovano 96.535 birača koji će moći glasati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Livnu i Vitezu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad