Jedan student Medicinskog fakulteta pozitivan na korona virus

Vijesti 03. jul 202020:34 > 20:37
Facebook

Jedan student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je na jučerašnjem testu imao pozitivan nalaz na SARS-CoV-2.

On je to odmah javio Fakultetu, i obavijestio da od ponedjeljka 29. juna nije imao kontakt sa drugim osobama, i da je prije toga u potpunosti, tokom boravka na Fakultetu, poštovao sve protivepidemijske mjere koje su za uposlenike i studente uvedene još u martu.

Odmah je provedeno preliminarno epidemiološko istraživanje, i utvrđeno da niko iz bližeg okruženja ovog studenta nije pozitivan na SARS CoV-2. Student se osjeća dobro, nema nikakvih simptoma, i provest će narednih 15 dana u samoizolaciji, jer mu bolničko liječenje za sada nije potrebno, saopćeno je iz Medicinskog fakulteta.

O svemu ovome su izviještene odgovarajuće zdravstvene ustanove i krizni štab KS i poduzeti su koraci za dalje epidemiološko izviđanje.

Medicinski fakultet se do sada uspješno borio protiv epidemije, stvorivši sigurno okruženje za uposlenike i studente. Učionice, zajednički prostori i površine i kabineti se dezinficiraju svaki dan, strogo se vodi računa o dozvoljenom broju ulazaka u zatvorene prostore koji omogućuje propisano distanciranje, maske su obavezne u svim prostorima Fakulteta i njegove bliže okoline u svako doba i u svim prilikama, održano je više predavanja o virusu SARS-CoV-2, njegovim osobinama, načinu prenošenja i mjerama prevencije, a Fakultet je tek nedavno ublažio mjere vanrednog funkcionisanja, tokom kojih su nastava i ispiti održavani isključivo on-line, a ulazak u zgrade je bio vrlo ograničen i strogo nadziran.

Medicinski fakultet je čim je saznao za ovaj slučaj, poduzeo i dodatne preventivne mjere. Toj studijskoj godini je privremeno obustavljena nastava i planirani ispiti, dok nadležne službe ne preduzmu sve potrebne aktivnosti utvrđene pravilnicima i vodičima.

Medicinski fakultet će nastaviti provoditi protivepidemijske mjere na najvišem nivou.

– Međutim, kao što nam je svima poznato, ni najrigoroznije mjere, osim potpunog zatvaranja Fakulteta, što nije moguće, ne mogu garantovati sigurnost, jer se i studenti i uposlenici kreću i u drugim sredinama, a veliki broj nosilaca virusa nije ni svjestan da bi mogao prenositi bolest zbog odsustva simptoma – navodi se u saopćenju Medicinskog fakulteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad