Apel ljekara Opšte bolnice "Abdulah Nakaš": Pretrpani smo, nećemo dugo izdržati!

N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici 2. jula zatražila je od ministra zdravstva da, u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij ovog bh. entiteta.

Novo proglašenje epidemije ne znači vraćanje policijskog sata i zatvaranje ugostiteljskih objekata, što su bile ranije mjere, već daje veće mogućnosti zdravstvenom sektoru, ali i inspekcijama da vrše pojačane kontrole pridržavanja fizičke distance i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim objektima.

VEZANE VIJESTI

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezana da pojača inspekcijski nadzor, te koordinisano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

U kakvim uslovima rade zdravstveni radnici?

“Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani, prilivom velikog broja pacijenata”, kaže specijalista ortoped u Opštoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, dr. Hasan Tanović.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH do 2. jula u 12 sati, zabilježeno je 4.788 potvrđenih slučajeva korona virusa, od toga u Republici Srpskoj 2.372, Federaciji BiH 2.386, a u Brčko Distriktu 30.

Kako ističe Tanović, koji je i potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (KS), tokom proteklih nekoliko mjeseci, građani su u trenucima straha za vlastite živote i zdravlje, imali glorificirajući odnos prema medicinskim radnicima.

Tanović podsjeća da je Opšta bolnica u Sarajevu, tokom stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), bila proglašena COVID bolnicom, a da je danas na usluzi svim građanima koji dolaze zbog drugih oboljenja.

“Odgovorno mogu reći da je Opšta bolnica sada tako preopterećena i sigurno neće dugo izdržati ovaj priliv pacijenata sa postojećim kapacitetom, brojem osoblja i materijalnim sredstvima koja preko tranše dolaze od Kantona Sarajevo preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Opšta bolnica sa postojećom tranšom neće izdržati, jer ovakav način rada znači dupliranje broja dežura u svim službama ove bolnice” , navodi Tanović, koji je i član Upravnog odbora ove bolnice.

Novi kolektivni ugovor ili generalni štrajk u HNK

I Ivica Anić, magistar fizikalne medicine i rehabilitacije iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar ističe podršku građana, ali je sumnjičav kada je u pitanju odnos kantonalne vlasti.

“Ljudi su nama pljeskali i dan danas je tako. Podržavaju nas, kroz milion stvari vidimo to davanje podrške zdravstvenim radnicima, jer su zaista vidjeli šta smo sve uradili za njih i šta radimo”, kaže Anić govoreći o tome kolika je podrška građana tokom mjeseci prisustva korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Međutim, Ivica Anić koji je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, naglašava da zdravstveni radnici sada očekuju podršku vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji (HNK/Ž) kojem pripadaju.

Kaže kako je vlast tokom pandemije najavila da će medicinskoj struci dati podršku i kako ima puno razumijevanje za medicinske radnike.

“Očekujemo da to razumijevanje sada pokažu konkretno potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Naši su zahtjevi povećanje koeficijenta satnice i uvjeta na rad. HNŽ je jedna od najrazvijenijih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), odmah iza sarajevske, mi spadamo na zadnje mjesto po plaćama, a jedan smo od tri najveća medicinska centra”, ističe Anić, najavljujujući i generalni štrajk, ukoliko ne bude dogovora.

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar zastupa preko 3.500 djelatnika medicinskog i nemedicinskog osoblja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na jugu BiH, jednom od deset kantona FBiH.

Pored tog sindikata, u HNK/Ž djeluje i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, a ova dva sindikata imaju odličnu saradnju.

U istom kapacitetu, kao i proteklih nekoliko mjeseci, rade i zdravstveni radnici u Republici Srpskoj (RS).

“Ljekari, sestre, svi medicinski radnici stoje na bastionu, rade punim kapacitetom onoliko koliko imaju. Što se tiče opreme za sada je to u nekoj optimalnoj količini”, kaže za RSE dr. specijalista fizijatar Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sinidkata doktora medicine Republike Srpske.

Medicinski radnici i dalje napuštaju BiH

Međutim, napominje kako je problem u ovom trenutku da medicinski radnici, nakon što je došlo do ublažavanja mjera, nastavljaju trend napuštanja Bosne i Hercegovine.

“To znači da odlaze u neke druge krajeve, u bolje uslove, po pitanju socio-ekonomskog stanja, tako da imamo svakodnevno na terenu da bijeli mantili polako, ali sigurno napušta ovo podneblje. Tako da od njih dobijamo informacije da nisu više sigurni u Republici Srpskoj i u Federaciji, nemaju dobre uslove za rad u odnosu na one u zemljama zapadne Evrope”, navodi Femić.

Jesu li pacijenti zadovoljni uslugom?

Banjalučanin Oliver kaže kako je prošle sedmice bio u Kliničkom centru na odjelu hirurgije.

“Čeka se po nekoliko sati. Radi samo jedan doktor. Htio sam da vidim da li mogu raditi test za koronu, a ljekar mi je rekao da se to plaća. Mislim da bi trebalo biti besplatno. Trebao sam i uputnicu da neke nalaze uradim, ali ne možeš doći na red”, priča Oliver.

Vaskrsije Galić iz Banjaluke ima 85 godina. On veli da redovno ide na medicinske preglede i kako do sada nije imao poteškoća doći do recepta za lijekove koji su mu potrebni.

Ipak, Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske misli da ljekari rade punim kapacitetom kada su u pitanju pacijenti koji dolaze radi drugih oboljenja, te navodi primjer bolnice u kojoj radi, ‘Sveti vračevi’ u Bijeljini.

“Sva odjeljenja rade punim kapacitetom svi pacijenti, bez obzira o kojoj vrsti bolesti se radi, imaju svoju zdravstvenu zaštitu u uslovima u kojima se radi. Mi smo se već prilagodili da na određen ali siguran način te možemo da pružimo adekvatnu medicinsku njegu svim pacijentima koju traže od nas. Imaju mogućnost adekvatnog liječenja, samo je to malo usporeno i radi se oprezno da ne bi došlo do toga da neko uđe sa korona virusom i da nam se ne bi obilo o glavu”, navodi dr. Femić.

Što se tiče opuštanja građana, nakon relaksacije mjera zbog korona virusa, zbog čega je pogoršana epidemiološka situacija, dr. Femić upozorava da je to opuštanje, zbog načina života, Italiju ili Španiju skupo koštalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad