Dodik: Razvijali ustaška mjesta kao što je Bugojno, a zanemarili Kozaru

Vijesti 04. jul 202012:16 > 12:28
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas na Mrakovici da se ne smije dozvoliti prekrajanje historije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari koji kažu da se nešto drugo dešavalao.

“Istina je da je ovdje 3.500 partizana branilo zbjeg od 65.000 ljudi, civila, žena, djece i staraca koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nijemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila”, rekao je Dodik novinarima na Kozari gdje se danas obilježava godišnjica Bitke na Kozari.

Pročitajte još

On je podsjetio da je zarobljeni zbjeg sa Kozare spušten u Jasenovac “koji je odnio 500.000 života Srba i 30.000 djece.

“Mnoga djeca su data u katoličke porodice gdje su promijenjena njihova imena.To je jedan produženi zločin nad našom vjerom i našim narodom. Činjenica je da su ustaše i Nijemci ovdje desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove”, istakao je Dodik.

On je naglasio da u narodu živi priča o Kozari koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje jer su Srbi ovdje živjeli i preživjeli.

“Ono što boli je da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo da vrati. Ona je razvijala neka ustaška mjesta kao što je Bugojno, a zanemarila Potkozarje i Kozaru koji su tako mnogo dali. I zato je naš posao da radeći infrastrukturne i druge projekte, kao što je put prema Podgradcima od prošle godine, da vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu i stradnju dio toga i da sjećanje živi”, poručio je Dodik.

On je irazio zadovoljstvo da ovaj važan datum u srpskoj historiji zajedno obilježavaju vlada bh. entiteta Republika Srpska i vlada Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad