"Donijet ćemo odluku o članstvu u NATO-u, a Dodik će ponovo u tome učestvovati"

Vijesti 04. jul 202013:53 > 13:59
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da "integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost".

“Upravo je suprotno. Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju”, istaknuo je Džaferović.

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

“Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije”, kazao je Džaferović.

Komšić: Imat ćemo odluku i o članstvu o NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome “odlučujemo mi u Republici Srpskoj”. Na njegovu izjavu reagovao je kolega iz Predsjedništva, Željko Komšić.

“Nismo imali ni odluku o MAP-u, prije deset godina, pa smo je donijeli. Nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli. Nismo imali ni odluku o ANP/Programu reformi pa smo je donijeli. Donijet ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad