Šta možemo očekivati od sastanka tri lidera u utorak, osim raspodjele fotelja

N1

U utorak tri lidera u BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, imaće sastanak. Na stolu Izborni zakon, imenovanja u Agencijama, budžet BiH, grad Mostar. Očekivanja minimalna, u najavi partnerski odnos skoro da i ne postoji. Još kada se pojave izjave poput one ambasadora Rusije o ulasku naše zemlje u NATO, dobijemo ono na šta smo odavno navikli.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH od sastanka u utorak očekuje dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez ovoga neće biti podrške HDZ-a za imenovanje, kako kaže, nijednog bošnjačkog kadra.

“Prije svega trebamo kazati jesmo li partneri ili nismo. Partnerstvo koje smo imali sa SDA je potpuno nestalo u posljednjih par mjeseci, imenovanjima hrvatskih dužnosnika bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a. I u SIP-u i Centralnoj banci BiH, mogu vam nabrajati jako puno. I naravno onda smo mi jasno kazali, nijedno imenovanje koje predlažu Bošnjaci, neće imati našu potporu. Vrlo jasno”, istakao je Čović.

Izetbegović mu odgovara, Čoviću se ne pregovara, jer mu odgovara postojeće stanje

“Mislim da dvostruko, trostruko više hrvatski korpus dobija pozicija kada je u pitanju država, naravno da se njemu ne pregovara dalje. Ne tražim ja ništa posebno novoga, ja samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi šta je bošnjačka kvota, šta hrvatska, a šta srpska i ne mislim da ćemo tu neke bitnije pomake praviti, ali da se definišu stvari”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Treći u kolu, Milorad Dodik predsjednik SNSD-a, negoduje zbog izuzimanja srpskog naroda u dogovoru oko Mostara. Zbog toga želi i ovu temu u utorak, jer Srbi u Mostaru negoduju.

“Oni negoduju sa stanovišta načina na koji je postignut taj dogovor, gdje su oni isključeni i naravno želimo da imamo ravnopravan odnos. U Zakonu nije predviđeno da se poštuju recimo popis iz 1991. godine, što je najčešći zahtjev iz RS oko toga. Potrebno je da se u ravnopravan status stave Srbi sa dva ostala konstitutivna naroda, a prije svega da se kroz izmjene Ustava kantona se obezbjedi konstitutivnost srpskog naroda na ovom prostoru”, izjavio je Dodik. 

Uoči svakog sastanka, lideri u BiH imaju svoje želje, ali ne ispune se svima želje . Političke tenzije su stalno prisutne, pogotovo ako se govori o osjetljivim temama, poput ulaska BiH u NATO

Pa tako, ambasador Rusije  u BiH Petar Ivancov koji kaže da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, poručuje kako nije dobro da BiH ulazi u NATO koji je agresivni vojno-politički blok.

“Pokušaji da se `progura` integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa”, kazao je Ivancov. 

Kao na traci stižu rekacije, iz Predsjedništva. Džaferović i Komšić kritikuju Ivancova i Dodika, Dodik brani Ivancova

“Upravo je suprotno. Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju”, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH (SDA).

“Nismo imali ni odluku o ANP/Programu reformi pa smo je donijeli. Donijet ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

“Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra bezbjednosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Savjet za provođenje mira, izmišljeno tijelo, nego Parlament BiH, biran na izborima”, kazao je Dodik. 

Politički eksperti koji nas posmatraju iz drugogog ugla poručuju kako se BiH nalazi u patetičnom stanju, zaglavljena u reformama koje ne provode.

“Mogućnost blokade u odlučivanju postoji na svim nivoima i postoji zlouptreba te mogućnosti gdje politički akteri uživaju da prebacuju odgovornost drugima”, kazao je Florian Bieber, ekspert za Zapadni Balkan.

Još jedan sastanak u nizu koji će održati lideri treba da donesu određene pomake, ali analitičari poručuju kako je izvjesna raspodjela direktorskih pozicija na državnom nivou, jer to je jedino za šta se politički lideri u BiH bore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad