Ivana Marić, Elma Hašimbegović, Aida Baručija i Ahmed Husagić u Novom danu

Vijesti 05. jul 202015:27 > 15:33
N1

U Novom danu u ponedjeljak gledajte.

Deseta sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za utorak, prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama, kojim se predviđa odvajanje 5% od ukupno prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine u Fondove solidarnosti oba entiteta i Distrikta Brčko, u svrhu liječenja teško oboljele djece, još uvijek je u komisijskoj fazi u Parlamentu BiH. O ovom prijedlogu, ali i političkoj sceni u BiH za Novi dan govori Aida Baručija iz kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok u PD PS BiH.

Ako je nekome do putovanja u Njemačku ili je prinuđen da ide tamo, moći će to uraditi s negativnim pcr testom. Austrija iako nam je bliža, za sada je dalja. Ovu odluku Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO i aktivista bh. dijaspore nazvao je u najmanju ruku nerazumnom i štetnom prije svega za bh. građane. Uživo smo u Beču, kako će bh. dijaspora u domovinu.

U Hrvatskoj su održavaju parlamentarni izbori na kojima je pravo glasa imalo 3 miliona 674 hiljade i 695 birača. Pod posebnim epidemiološkim mjerama glasa se na ukupno 6 999 biračkih mjesta, a sve prati gotovo 7 i pol hiljada promatrača. O rezultatima izbora sutra u Novom danu. Uživo smo u Zagrebu.

Da li će rezultati izbora u Hrvatskoj uticati na odnose između BiH i Hrvatske? Šta možemo očekivati od naših lokalnih izbora? Kakva je danas politička scena u BiH, koje priče preovladavaju? Šta će se desiti sa brojnim aferama. Gošća Novog dana Ivana Marić, politička analitičarka.

Pratimo i sutra epidemiološku sliku u BiH. Uživo smo u Sarajevu i Banjaluci. Šta savjetuju epidemiolozi, šta nadležni?

“Ove godine nismo u prilici da dočekujemo strane turiste i posjetitelje, pa smo se prilagodili i želimo napraviti program za domaću publiku i sa tim ciljem otvaramo prostor mladima. Detaljnije o programu “Ljeto u muzeju” sutra za Novi dan govori Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad