Kukić za N1: Iza HDZ-a je mandat pun krimininala i korupcije za četiri godine

Vijesti 06. jul 202012:49 > 13:06
N1

Profesor Slavo Kukić, komentarisao je za N1 pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj, kazavši kako je struktura biračkog tijela Hrvatske garancija na dug život HDZ-a.

“Radi se o konzervativnom biračkom tijelu. Radi se o biračkom tijelu na koji ima snažan uticaj Katolička crkva i njezine poruke pred izbore, a one su i pred ove izbore bile više nego eksplicitne”, rekao je Kukić.  

VEZANE VIJESTI

Ovakav rezultat je, kako je kazao, izvan očekivanja.

“Iza HDZ-a je jedan mandat koji je bio prekrcan i kriminalom i korupcijom u te četiri godine. Uostalom, zbog kriminala i korupcije je moralo otići 11 ministara Plenkovićeve vlade”, naveo je prof. Kukić. 

S druge strane, kako je poznato, sva predizborna očekivanja su davala prednost Restartu.

“I utoliko, ovo što se dobilo, po sebi govori u prilog tezi, koliko su ta istraživanja rađena po metodološkom obrascu koji se koristi u svijetu. Mislim da se ti uzorci mogu tražiti u nekoliko detalja. Prvo, ne treba SDP bježati od toga da je značajan dio uzroka u njemu. U činjenici, da je on poput socijaldemokrata u drugim evropskim zemljama izgubio ideologiju, da je to opredjeljenje za treći put. Opredjeljenje, koje zbunjuje biračko tijelo koje mu je sklono, jer ono sa sobom nosi poruke da SDP hoće po uzoru na socijalistički savez okupiti sve živo, i lijevo i desno, i bogato i siromošno”, kazao je prof. Kukić.

Takva ideološka izgubljenost, u prostoru i u vremenu, dodao je, pogoduje grupaciji lijevih političkih partija koje su se ovaj put okupile oko političke platforme Možemo.

“I ako SPD se ne resetira ideološki, onda bi ta grupacija ih mogla bitno ugroziti već na sljedećim lokalnim izborima, no što ih je ugrozila sada. Dio tih uzroka je i u ponašanju konzervativnog i demokratskog liberalnog dijela tijela. Ponovo se vraćam predizbornim anketama koje su davale laganu prednost Restartu, ali mi smo jučer imali izlaznost 46 posto, to je najmanja izlaznost do sada”, rekao je prof. Kukić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad