Hikmet Karčić, Dženeta Omerdić, Radovan Kovačević i Elvir Bećirović u Novom danu

Vijesti 06. jul 202014:27 > 14:30
N1

U Novom danu sutra gledajte.

U Novom danu govorimo o virtuelnoj konferenciji ”Negiranje genocida i trijumfalizam” koja će biti održana povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici. O institucionalnom negiranju genocida, revidiranju činjenica i posljedicama, govori Hikmet Karčić, istraživač genocida.

Međunarodna zajednica nije spriječila genocid u julu 1995. godine, ali može li danas zaštititi sjećanje na žrtve i preživjele? Profesorica međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Tuzli, Dženeta Omerdić u Novom danu govori o tome zašto misli da se trebaju revidirati udžbenici istorije i kako do istinskog pijeteta prema žrtvama?

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, u Potočarima predstavlja “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bh. umjetnika Safeta Zeca. O opusu simbolično posvećenom ljudskim tragedijama i stradanjima, maestro Safet Zec govoriće za Novi dan.

Za utorak, 7. jul zakazan je sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA. Brojne su teme za sastanak, od Izbornog zakona BiH, imenovanja na čelne pozicije u državnim Agencijama te grad Mostar. O očekivanjima od sastanka za Novi dan govori Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Govorimo i o epidemiološkoj situaciji u BiH, te donosimo posljednje informacije o korona virusu.

Sve više ljudi u BiH razvija ovisničke navike na internetu. Društvene mreže i video igrice su najzastupljeniji sadržaji na koje nisu imuni ni djeca ni odrasli. Gdje je zdrava granica u korištenju interneta, kako prepoznati ovisnost i kako je tretirati? Specijalista neuropsihijatar Elvir Bećirović gost je Novog dana.

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Sa vama smo od 8 do 10:30.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad