Popov Momčinović za N1: Genocid treba javno osuditi

Vijesti 06. jul 202014:43 > 20:51
N1

Uoči 25. godišnjice genocida u Srebrenici, gošća emisije “Izvan okvira” bila je sociologinja i politologinja Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Ona je govorila o kulturi sjećanja, koja je prema njezinom mišljenju, u službi održavanja vladajućih politika na poziciji moći.

Ono što se desilo ne naziva se pravim imenom, a postoji međunarodna presuda da je riječ o genocidu u Srebrenici. Međutim, ovdje idalje određenim strukturama smeta da to javno priznaju i da ovo društvo iskorači iz tog začaranog kruga, nesuočavanja, različitih poluistina koje su prisutne u različitim sferama”, kazala je za N1 dr. sc. Zlatiborka Popov Momčinović, te je dodala kako zbog onog što se desilo treba izraziti žaljenje, ali da se ne smijemo na tome zadržati – “mi to treba da javno osudimo”.

“Živimo u kontekstu u kome se nije desilo suočavanje s prošlošću”, kazala je za emisiju “Izvan okvira” politologinja Zlatiborka Popov Momčinović.

Službena kultura sjećanja na iskrivljen način se bori protiv glavnog neprijatelja. A neprijatelj nije druga etnička grupa, već zaborav. Pravi se podobna verzija prošlosti koja isključuje drugog na različitim nivoima”, u razgovoru s Nikolom Vučićem rekla je profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo, Zlatiborka Popov Momčinović.

Prema njezinom uvjerenju, najjednostavnije bilo bi da svi prihvatimo objektivne činjenice, ono što bismo nazvali ‘forenzičkom istinom’.

Kod nas se to ne dešava. Brojevi se koriste kao statistika, što je nedopustivo”, zaključila je.

Pogledajte snimak cijele emsije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad