Pismo djece iz BiH UN-u i EU: Oni – mi – hitno trebamo pomoć!

Vijesti 06. jul 202016:38 > 16:51
AFP

Djeca rođena u ratu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini uputila su apel predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Tijjani Muhammadu Gangu, generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antóniju Guterresu, Vijeću sigurnosti UN-a, državama članicama UN-a i Evropskoj uniji u kojem mole da ih navedeni "napokon saslušaju".

Molim vas da nas napokon saslušate! Mi, djeca Srebrenice rođena u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, već 25 godina čekamo da nas konačno primijete svi oni koji su nam prouzročili neizmjerne patnje, ali i oni koji nisu spriječili taj rat. Morate nam pomoći da stvorimo bolji svijet. Nezalaganjem ste pridonijeli da se dogode užasni zločini s kojima smo se morali suočiti te ste odgovorni za posljedice koje moramo svakodnevno trpjeti. Sada se morate zdušno založiti za to da se počinitelji zaista i pozovu na odgovornost i da se uspostavi konačan mir. Molimo vas, vratite nam vjeru u to da je moguć miran i ravnopravan suživot svih naroda i vjera!“, stoji u pismu koje su napisala deca rođena u ratu u Srebrenici i BiH.

Govorimo i u ime djece iz drugih krajeva svijeta, u kojima je bjesnio ili upravo bjesni rat. Brojna su djeca morala pobjeći iz svoga doma i sada, u mizernim uvjetima, žive u izbjegličkim kampovima. Žive u velikome strahu i suočavaju se s teškim egzistencijalnim strahovima svojih roditelja – ako su im još uvijek na životu. U izbjegličkim kampovima gotovo da nema nikakvog školskog programa, mnogi gladuju, smrzavaju se i ne dobivaju pomoć kad se razbole. Neki su sami na svijetu jer su im majke silovane u ratu. S tim je teško živjeti. Ta se djeca ne osjećaju dobrodošlima. Oni – mi – hitno trebamo pomoć!“, istakli su.

Osvrnite se oko sebe! Posvuda su djeca najveće žrtve rata i protjerivanja. Stalno su suočena sa strahom od smrti! U bijegu je 50 milijuna djece, a hiljade umiru od neuhranjenosti, hladnoće i epidemija. Ako ikada prežive, odrastu i preuzmu kontrolu nad vlastitom sudbinom, naći će se pred ruševinama – ali pod uvjetom da rat bude završen. Zbog neprijateljstava odrasli ne nude ništa drugo osim neizvjesne i teške budućnosti, a nerijetko siju i mržnju među nama! To nas ispunjava velikim razočaranjem, a neke od nas i bijesom“, piše u pismu.

U pismu su naglasili kako klimatske promjene i pandemija Covida-19 sada prijete svoj djeci na svijetu. Ali, da “ona koja su bila ili su još uvijek žrtve rata i raseljavanja, upravo sada trebaju vas i vašu inicijativu”.

Naveli su kako unatoč svim patnjama koje su im nanesene ratom i raseljavanjem, oni žele bolju budućnost, poput djece koja su zaštićena i odrasla u miru i blagostanju, i odlučni su je aktivno i graditi.

“Želimo stvoriti bolji svijet za sebe i svoju djecu i zato vas molimo da preuzmete odgovornost za svoj neuspjeh u prošlosti i pomognete nam sada!”, naglasili su.

U pismu su naveli i u čemu žele da se predstavnici UN-a i EU angažuju:

– da se osnuje Sud za zločine nad djecom i mladima. Molimo da se pobrinete za to da se uspostavi Vijeća mladih UN-a; osim toga, nacionalne bi vlade trebale imenovati pravobranitelja za dječja prava.

– da se Konvencija o pravima djeteta poštuje svuda. Sva djeca imaju pravo na život bez straha i diskriminacije u pravednom i mirnom svijetu. Ovo se odnosi i na djecu koja su rođena iz silovanja za vrijeme rata. Morate pružiti ovoj djeci posebnu podršku!

– da se pomogne izbjegloj djeci i djeci izbjeglica! Dopustite im i pomozite da izađu iz nehumanih logora!

– dajte djeci i mladima glas u politici, privredi, znanosti, obrazovanju i kulturi, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini i podržite suradnju na principu jednakosti i međusobne solidarnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad