Novaković Bursać: U imenovanjima nas najviše opstruiše partner SDA

Vijesti 06. jul 202017:42 > 18:13
N1

Šefica kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać kazala je za N1 kako će poslanici te stranke podržati budžet u onakvom prijedlogu koji je dostavilo Predsjedništvo BiH te da će se zalagati da on bude razmatran po hitnoj proceduri kako je Predsjedništvo i tražilo, osim ako ne dobiju neku argumentaciju zbog koje bi promijenili svoj stav.

“Budžet nije usvojen ni prošle godine i ove godine su se pojavili neki zahtjevi drugih institucija. Mislim da otezanje ne bi bilo dobro za druge procese u BiH, ali sutra imamo pravo da kao poslanici iznesemo argumentaciju, ali mi ostajemo pri stavu onoga što je Predsjedništvo BiH predložilo”, kazala je Novaković Bursać u Danu uživo.

Komentirajući izjave da se, ukoliko budžet ne bude usvojen, dovodi u pitanje održavanje izbora i u pomjerenom terminu, kazala je “ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog”.

“Svo djelovanje CIK-a u ovom nelegalnom sastavu kako je nakrivo izabrano u određenom sastavu, kako je zamijenjeno nekoliko članova na nepravilan način, tako se i djelovanje nastavlja na pogrešan i štetan način po vjerodostojnost demokratskih procesa. Mi iz SNSD-a se na bojimo izbora i zagovaramo da se izbori održe u zakonskom terminu”, kazala je Novaković Bursać.

Objašnjavajući ovu izjavu kazala je kako su članovi CIK-a imenovani kada je bilo glasanje u Predstavničkom domu u redovnoj proceduri dok je konkurs u Službenim novinama još bio usvojen, a da tri člana nemaju iskustvo u provođenju izbornog procesa što je bio jedan od zakonskih uvjeta. Navela je i da imaju direktne veze sa stranačkim organima što je, istakla je, kršenje izbornog zakona.

Na pitanje zbog čega se nisu bunili kada je u CIK-u bio Branko Petrić kojeg su povezivali sa SNSD-om, kazala je da ga nikada nije vidjela u blizini stranačkih organa iako je od samog početka u strani, te mu se spočitava nekoliko sastanaka s Dodikom.

“Gospodin Dodik je od 2006. vršio najviše funkcije u BiH. Da li je zaista nemoguće da se neko sastane u kapacitetu predsjednika CIK-a s predsjednikom Vade, RS-a ili članom Predsjedništva BiH? “, upitala je.

Za SDS-ovu odluku da ne podrži Mladena Grujičiča kao zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, kazala je kako su se u petak na sastanku dogovorili da opštinskim strankama u Srebrenici daju rok od sedam dana da se usaglase u vezi kandidata i da su imali podršku potpredsjednika SDS-a.

“Ovo je zanimljivo ponašanje predsjdnika SDS-a koji ima manir da zanemaruje interese RS zarad sitnog šićara koji negdje ima”, kazala je.

Istakla je kako će podržati izmjene izbornog zakona u vezi Mostara “imajući na umu ko je stao iza tog prijedloga te da je neophodno uraditi sve što je potrebno da se ispoštuju odluke raznih sudova i da građani Mostara izađu na izbore nakon toliko godina”.

Govoreći o pandemiji korona virusa kazala je kako smatra da su se zdravstvene ustanove u cijeloj BiH dobro ponijele jer nigdje nije bilo nezbrinutih slučajeva, a da su dobro pratili sve zaražene i njihove kontakte. Poručila je kako će se potruditi da do jeseni, za kada se pretpostavlja da će biti drugi val, opskrbe sve bolnice adekvatno.

Za respiratore koje je RS kupila kazala kako su cijene tokom pandemije bili dva – tri puta veće u odnosu na one po kojoj ih je RS kupila.

VEZANE VIJESTI

“Pitanje je koliko bi koštao jedan život da nismo imali respiratore. Mi nismo istražni organi i ja se zalažem da pravosudne instuticije rade svoj posao. Kada je riječ o pokretnoj bolnici, ugovor je raskinut, novac vraćen i nije bilo štete, pa samim tim nema ni istrage. Ugovor je raskinut kad se učinilo da neće biti potrebe za njom. Lično mislim da treba imati pokretnu bolnicu za ne daj Bože.  Ta bolnica je nabavljena kada je proglašeno vanredno stanje i kada je bilo moguće vršiti javne nabavke direktnim sporazumom. Isporučilac tog objekta nije u ugovornom vremenu isporučio objekat, a zašto o tome će biti vremena da se priča”, kazala je.

Govoreći o imenovanju direktora SIPA-e, kazala je kako traže samo ono što je prema raspodjeli dgovoreno između partnera koji čine vlast kako je uvijek i bilo.

“Mi smo predstavnici političke stranke koja je najveći broj glasova osvojila na općim izborima iz RS. Ovdje smo dvije godine u opstrukciji implementacije izbornih rezultata, preko godinu dana trajala je na nivou Vijeća ministara i shodno tome opstruiše se sve ono što je trebalo biti davno završeno. Opsturiše nas konkretno najviše partner SDA, to nije nikakva tajna. Nama je važno da shodno rasporedu koji smo dogovorili na nivou partnera i nacionalnoj križaljci koja je oduvijek implementirana da pripadne SNSD-u. Već godinu dana ima kako je konkurs završen, je li normalno i prirodno da to stoji u ladici. SIPA je pripala predstavniku srpksog naroda, ljudi su se prijavili na konkurs, izbodovani i kada se ta odluka trebala usvojti na Vijeću ministara stalo je”, rekla je ona.

Komentirajući iznos plata u institucijama, kazala je kako njena plata 4.200 KM te da se “slaže da je mnogo viša iznad prosjeka, ali da su takve plate u institucijama već 15 godina”.

“Mi nismo za to da se Ustav raspakuje kako kome padne na pamet, a formiranjem Vijeća ministara je stavljeno u zakon da se plata ne može smanjivati tokom mandata. Meni politički mandat nije biti ili ne biti u mom životu, bitno je da gradimo atmosferu da je bavljenje politkom odgovoran posao”, zaključila je Novaković Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad