Medicinski kapaciteti ograničeni, zdravstveni radnici iscrpljeni

Vijesti 06. jul 202018:22 > 19:29
N1

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovana su 62 nova slučaja zaraze korona virusom. Broj zaraženih raste, medicinski kapaciteti su ograničeni, zdravstveni radnici – iscrpljeni.

Građani glavnog Bosne i Hercegovine na epidemiološku situaciju odgovaraju, zbunjenošću, strahom ili uvjerenošću da se to dešava nekom drugom:

– Naravno da se bojim, taj virus je nevidljiv…
– Ne možemo više da izdržimo sa ovim mjerama restriktivnim i onda sami ne znamo šta ćemo… onaj kaže ovako, onaj onako…
– Ja sam čitav rat ovdje bio tako da mi je ovo mala maca, ali treba se čuvati, mada najbitnije je što djeci ništa ne može, ali treba se čuvati.
-Živim u Istanbulu, tamo se mnogo više pridržavaju mjera, koliko vidim. Povećane su kontrole nisu neke velike gužve mada u avionu sam očekivala da će biti bar jedno mjesto slobodno mada nije, kazali su građani.

Razmak između stolova ne manji od dva metra u ugostiteljskim objektima, četiri osobe za jednim stolom, maksimalno 50 u zatvorenom, 100 na otvorenom, radno vrijeme do ponoći – neke su od novih restriktivnih mjera u KS, zbog rasta broja zaraženih.

“Sada imamo lokalnu transmisiju, sada imamo unutar porodice širenje zaraze, sada imamo povećan broj asimptomatskih slučajeva što je veoma teško držati pod kontrolom, ljudi bez ikakvih simptoma su pozitivni i šire infekciju. Mjere se moraju poštovati inače će se strožije uvesti a to nam nije u interesu”, rekla je dr. Alma Bungur iz Kriznog štaba KS.

Stav većine stručnjaka je da je rast broja zaraženih posljedica popuštanja mjera.

“Korona je tu među nama ona radi svoj dio posla. Mi moramo biti prokuženi. Ona mora proći kroz nas. Ono što je dobro u ovom trenutku je da kliničke slike nisu toliko strašne i teške u odnosu na to kakve su bile na početku”, rekao je Miodrag Femić iz Sindikata doktora medicine RS.

VEZANE VIJESTI

Korona radi svoj dio posla, a naš dio posla je nošenje maski, fizički razmak, dezinfekcija ruku… – kako bi najvažniji dio posla, onaj ljekarski, bio odrađen što bolje, u ne baš idealnim uslovima.

“Smatram da imamo određen zadovoljavajući nivo opreme. Kad govorimo o kvalitetu, to je sušta suprotnost, smatram da postoji daleko manje kvalitetne opreme nego što bi trebalo. Zdravstveni kadar je na izdisaju, suviše umoran, sve ga manje ima”, doda je Femić.

U Tuzlanskom knaotnu danas 20 novih slučajeva zaraze korona virusom.

“Činjenica jeste da se može ustvrditi na terenu da su zdravstveni radnici jako umorni, iscrpljeni, s obzirom da su u ovoj neprekidnoj borbi pet mjeseci, ali situacija nije zabrinjavajuća u tom pogledu. Imamo dovoljan broj zdravstvenih radnika i zaštitne opreme s tim da ovih dana očekujemo da nam stigne dio donirane opreme iz Hrvatske, Katra, Poljske, Kine…“, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

I u Ministarstvu zdravstva ZDK kažu da opreme imaju dovoljno, ali da su donacije dobrodošle. U sarajevskoj Opštoj bolnici “Prim dr. Abdulah Nakaš” kažu da opreme imaju dovoljno za narednih mjesec dana.

“Dok mi kao cijela država ne odgovorimo, dok ne zatvorimo granice, dok ne kontroliramo ulaske pojedinaca u našu zemlju, dok na taj način ne spriječimo širenje virusa, mi ne možemo puno učiniti”, kazao je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić.

Ovo je jedna od onih situacija u kojima ne možemo baš najbolje da osvjestimo koliko neko naše činjenje ili nečinjenje moće imati uticaja po širu društvenu zajednicu pa čak i globalno. Opterećenje zdravstvenog sistema napraviće problem i COVID i drugim pacijentima. Budimo odgovorni i dajmo doprinos zdravlju i manjem širenju zaraze korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad