ZDK: Distanca od politizacije i više mjesta za struku kao odgovor na pandemiju

Vijesti 06. jul 202018:42 > 22:59
N1

Kantonalna bolnica u Zenica u funkciji ima novi Covid rentgen odjel. Odjel je fizički odvojen od ostalih prostora zgrade, a Vlada ZDK uz pomoć UNDP-a je za uloženih 920.000 KM iz budžeta, dobila opremu u vrijednosti 1,65 miliona KM.

Iako ulaz nije baš reprezentativan – svrha je ispunjena, da pacijenti pozitivni na koronu ili oni sa sumnjom na isto, ne dolaze u susret sa drugim pacijentima i osobljem.

“Ministarstvo zdravstva ZDK delegiralo je problem CT-a i to je bilo jedino mjesto u zdravstvenom sektoru bolnice koja je jedna od rijetkih bolnica koja paralaleno funkcionoše kao covid i obična bolnica, to su bili podijeljeni putevi, jedno od uskih grla je bio CT aparat koji je pravio dodatne probleme i zahtjevao dodatan angažman našem zdravstvenom osoblju”, rekao je minsitar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

U novom odjelu Kantonalne bolnice Zenica novi mobilni rentgen i CT uređaj. Dijagnostika i dinamika rada biće brži i bolji, ne samo u kontekstu korone – tu se može vršiti dijagnostika i za pacijente sa drugim zdravstvenim poteškoćama.

“Imamo mogućnost da takvog pacijenta koji je sumnjiv dovedemo ovdje u napravljenu dijagnostiku i ako se kasnije pokaže da je pozitivan, ni na koji način nismo nikog ugrozili. Ovom dijagnostikom značajno smo se rasteretili i povećali bezbjednost i zaposlenika i pacijenata”, rekao je dirketor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Zeničko-dobojski kanton tokom pandemije oslonio se – u najvećoj mjeri, sam na sebe, uz pomoć UNDP-a u procesu nabavke.

“Vlada se nije petljala u struku – ono što je zdravstveni sistem tražio, mi smo na vladi ispunjava i osiguravali finansijska sredstva. U tom dijelu, ovo je jedno svjedočanstvo da kada svako radi svoj posao, može da bude doba rezultat. I u tom smislu danas imamo opremu koja je jako bitna za borbu protiv pandemije”, rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Spremna je i intenzivna njega za potrebu liječenja pacijenata pozitivnih na korona virus – respiratori i sva prateća oprema. U Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je oko 250 aktivnih slučajeva. Građani kažu – ne plaše se, ali ima konfuzije:

– Ja se trenutno plašim samo hoću li položiti ispit il neću, ali ova korona.. Meni to nula bodova. Imam evo masku, to sve što treba po propozicijama, ali inače mislim da je sve to jedna velika propaganda..
– Apsolutno se pridržavam, posebno u ovim zatvorenim prostorijama i tako dalje, generalno da.
Ne plašim se, što je zapisano – biće. Koliko mogu pridržavam se, šta ću.
– Jako komplikovana situacija, zbunjen sam. Pratim medije, zbunjen sam, pokušavam se pridržavat zbog roditelja, držim neku distancu, kazali su neki od građana Zenice.

A distanca od politizacije i više mjesta za zdravstvenu struku podrazumjeva i efikasniji odgovor na pandemiju, poručili iz delegacije Vlade ZDK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad