Komšić: Srbijanski režim ne pokazuje ni trun moralne odgovornosti za genocid

Vijesti 06. jul 202019:13 > 19:15
N1

Željko Komšić izjavio je da je izricanje presude Huseinu Mujanoviću, I u mjesecu kada se obilježava 25. godišnjica genocida, svakako, svjedoči da sadašnji srbijanski režim ne uspijeva pronaći ni trun moralne odgovornosti. On je u reakciji presudu nazvao i sramnom.

“Dok ne izruči Novaka Đukića, osuđenog ratnog zločinca, i dok joj osuđeni ratni zločinci učestvuju na izborima – Srbija nema pravo suditi građanina BiH, jer Srbija nije nadležna za procesuiranje niti poštuje sporazum o readmisiji”, poručio je. 

“S tim u vezi zabrinjavajuća je šutnja Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH koji ne insistiraju na poštivanju sporazuma. Pozivam ih da se konačno prihvate svog posla, kako se ovakve stvari ne bi dešavale”, porućio je član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte.

Podsjećamo, Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas prvostepenom presudom Huseina Mujanovića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora. Državljanin Bosne i Hercegovine Mujanović osuđen je za zlostavljanje srpskih civila u logoru u naselju Hrasnica u Sarajevu tokom 1992. godine.

Prema izrečenoj presudi, Mujanović je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvarao, nečovječno postupao i narušavao tjelesni integritet srpskih civila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad