Ruski utjecaj u BiH: Dobar ili loš – ciklično se ponavlja na bh. sceni

Vijesti 06. jul 202019:17 > 19:49
N1

Ruski ambasador u BiH bio je na razgovoru kod šefice bh. diplomatije Bisere Turković, nakon izjave ovoga diplomate kako integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost. Turković je tražila pojašnjenje, a Ivancov je ustvrdio kako Rusija podržava suverenitet BiH, kao i njezino pravo da donosi sama odluke.

Navodi o lošim namjerama Rusije u BiH, s jedne strane, ali dobrim s druge – ciklično se ponavljaju na bh. političkoj sceni. Posljednja izjava Petra Ivancova, kako integracije BiH u NATO dovode u pitanje stabilnosti sigurnost. To je prijetnja i nediplomatsko ponašanje – jednoglasna je ocjena političkih snaga sa sjednište u Sarajevu. U SNSD-u ukazuju na američki utjecaj, dok u HDZ-u ne iznose jasan stav.

Milorad Dodik je bio na proslavi Dana pobjede u Moskvi. Desetak dana kasnije ruski ambasador jasan i bez rukavica – Integracija BiH u NATO podriva funkcioniranje BiH, i dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.  “Vaša uloga je destruktivna, a poruke ambasadora nisu nimalo bezazlene”, netom je odgovorio Željko Komšić. Jasna je poruka i iz ostalih stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

“Naši zakoni, a pogotovo Zakon o obrani, podazumijeva da se BiH kreće ka euroatlanskim integracijama. Ruski, američki svaki drugi ambasaor bi trebao prihvatiti zakone koji su doneseni, i koji su na snazi”, rekao je Adil Osmanović.

Saša Magazinović smatra da je “ta izjava i prijetnja i miješanje u unutrašnje odnosi i nediplomatsko ponašanje te jedan bahat atak na vanjskopolitičke ciljeve države Bosne i Hercegovine”.

Dok Dodik skreće pažnju na američki utjecaj, koji je po njemu mnogo veći, Nikola Špirić ne bi da se bavi komentarima izjava ambasadora.

“Volio bih da mi svi u BiH budemo posvećeni svojoj zemlji da donosimo odluke u svojoj zemlji, a ne da se bavimo izjavama bilo kojeg ambasadora pa ni ruskog ambasadora”, rekao je Špirić.

HDZ je bio bez komentara.

PROČITAJTE JOŠ

Početkom drugog mjeseca, čelnik HDZ-a u Moskvi se sastao sa Valentinon Matvijenko, a tada je za ruske medije izjavio kako je ruski utjecaj u BiH mali i da ga treba povećati. Čović je u jeku pandemije pozvao ruske stručnjake da dezinficiraju mostarsku bolnicu, nakon što su taj posao ranije obavili u Republici Srpskoj. No, ruskim stručnjacima je zabranjen ulazak u BiH. Tada je obrazloženo kako je prva posjeta Rusa bila humanitarna, a drugi pokušaj se tako ne može tumačiti, jer je na spisku bilo i vojnih lica.

“Mene ne čudi takvo postupanje Moskve. Onog časa kad se Moskva vrati na palnetarnu geo-političku scenu, ona pokušava tražiti i braniti svoje geo-političke interese. A ovaj prostor je prostor njezinih geo-političkih interesa”, rekao je analitičar Slavo Kukić.

Osim jasnih anti-NATO stavova, i stalnog izdvajanja mišljena u Vijeću za provedbu mira, Ruska Federacija je u BiH prisutna i kroz ekonomiju. Ruski kapital je davno ušao u naftni sektor, kao i onaj bankarski. Rusija je jedan od najvećih investitora u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad