Emir Suljagić govorio pred Parlamentom EU povodom 25. godišnjice genocida

Vijesti 06. jul 202020:20 > 20:23
Memorijalni centar Srebrenica

Parlament Evropske unije danas je organizirao otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima Natašom Kandić, direktoricom Fonda za humanitarno pravo, i Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica. Diskusiju je moderirao Romeo Franz, predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo.

“Prije svega, želim zahvaliti gospodinu Franzu, svim europarlamentarcima, te svima koji su radili na tome da se ova sesija
dogodi. Izuzetno važno je da Memorijalni centar Srebrenica ima svoje saveznike na ovom nivou, te smo zajedno posvećeni borbi za istinu”, napomenuo je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je govorila o važnosti inicijative za REKOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja gencida.

“Želio sam iskoristiti priliku da razgovaram sa gostima o još uvijek teškom procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koji se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Europskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Europske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu”, kazao ja MEP Romeo Franz, moderator skupa.

VEZANE VIJESTI

Skup je sa velikim interesom praćen od strane šireg auditorija iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

“Mi smo započeli sa okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti jednu stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta na borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje”, zaključio je Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad