Karčić: Koji tužilac je hrabar da podigne optužnicu zbog negiranja genocida

Vijesti 07. jul 202009:28 > 09:54
N1

10. jula bit će održana online konferencija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici pod nazivom ''Negiranje genocida i trijumfalizam", a tim povodom za Novi dan je govorio Hikmet Karčić, istraživač genocida.

Komentarišući naziv konferencije “Negiranje genocida i trijumfalizam” te ima li u Bosni i Hercegovini više onih koji negiranju genocid ili trijumfalizma, Karčić je istakao kako je trijumfalizam termin koji je pokrenuo Haris Halilović u Australiji, a da se negiranje genocida pojavilo nakon ‘95. godine, a da se nakon 2006. pretvorio u glorifikaciju zločina.

Karčić je ocijenio činjenicu da 25 godina od genocida u BiH i dalje pozivamo na priznavanje zločina kako bismo imali vrijedan zalog za budućnost.

Prvo, holokaust se desio prije 70 godina i dan-danas se negira, tako da će i ove zločine u BiH i za narednih sto godina negirati. Druga stvar je da smo se mi opredijelili za sudsku pravdu i to se nastavlja kroz sudske institucije i da nije bilo Haškog tribunala i naših lokalnih sudova, ne bismo imali jasnu sliku onoga što se desilo u BiH. Negiranje koje imamo dan-danas u BiH većinom je rezultat djelovanja susjednih država nego samih političkih subjekata u BiH. Ja sam potpuno uvjeren da sve što rade državnici iz manjeg bh. entiteta to rade pod nalogom Beograda“, komentarisao je Karčić.

Pročitajte još

U Bosni i Hercegovini danas još nemamo usvojen zakon o zabrani negiranja genocida.

Prvi pokušaj da se kriminalizuje negiranje genocida bilo je 2008. godine kada je to pokrenuo Ekrem Ajanović i koji nije bio uspješan zbog veta glasova iz RS i zbog sadašnje situacije koalicije Čović – Dodik, HDZ je glasao protiv takvog zakona. Takav zakon u Parlamentu ne može proći. On će biti nametnut od visokog predstavnika ili neće biti usvojen. Moramo biti svjesni situacije – šta i da se donese takav jedan zakon? Koji tužilac u BiH je dovoljno hrabar da podigne optužnicu protiv Milorada Dodika ili protiv bilo koga drugog ko negira genocid. Nisam uvjeren da imamo spremne i hrabre ljude koji su spremni na takav poduhvat, odnosno da li bi se takav zakon primjenjivao. Na primjer, Peter Handke može biti kriminalno gonjen prilikom boravka u Švicarskoj, Austriji ako neko pokrene takav postupak i tamo zakonske mogućnosti to omogućavaju, ali pitanje je zašto to niko do sada nije pokrenuo“, kazao je Karčić u Novom danu.

Prije 15 godina smo imali situaciju u kojem su negatori bili internet trolovi, ali ovo je sada postalo institucionalno i mnogo dobro plaćen posao. Imate široku mrežu ljudi koji rade da se negiraju dvije stvari – to je opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici. Peter Handke i Jessica Stern su samo dio ekipe koji su prihvatili takav narativ u kome su žrtve negativci, koje su to zaslužile. Nažalost su ušle u određene pore zapadno kultuno, umjetničkih i ostalih krugova“, komentarisao je.

O tome kako se boriti protiv negiranja genocida, Karčić je rekao time da kreiramo vlastiti narativ, odnosno da konstatno pričamo kroz umjetnički segment i da gajimo sjećanje na naše žrtve i razne zločine koji su počinjeni u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad