Arnaut: Dodik štiti Iran, Turković Rusiju, a svi članovi Predsjedništva Hrvatsku

Vijesti 07. jul 202012:29 > 12:47
N1

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Aranut izražavajući nezadovoljstvo odgovorom koji je dobio na zastupničko pitanje kazao je kako ministrica vanjskih poslova BiH štiti Bisera Turković Rusiju, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik štiti Iran, dok svi članovi Predsjedništva BiH štite Hrvatsku zbog nereagovanja.

Arnaut je rekao kako “nije zadovoljan odgovorom Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi izdavanja dozvola za slijetanje aviona ruske zračne avijacije iako je na osnovu oznake koje je bila navedna u zahtjevu bilo jasno da se radi o vojnom mavionu i vojnom letu”.

“Ministrica Turković u svom odgovoru tvrdi da je sve bilo urađeno po propisima iako se iz samog odobrenja vidi da nije tražena saglasnost ni Ministarstva odbrane ni Predsjedništva što je bila obaveza kad se radi o vojnim letovima”, rekao je Arnaut.

Istakao je kako ga zabrinjava obrazac koji se prožima u “odgovorima” na poslanička pitanja iz Predsjedništva i MVP.

“Predsjedništvo duže od godinu dana ignoriše moje urgencije u vezi sa zgradom Ambasade Irana u Sarajevu. Radi se o impozantnoj vrijednoj zgradi, bivšoj gradskoj čitaonici koju je BiH ustupila Iranu na osnovu sporazuma o reciprocitetnom korištenju imovine za diplomatska predstavništva, ali iako Iran duže od 20 godna to koristi besplatno nikada našoj zemlji nije ustupio prostor za smještaj ambasade BiH u Iranu. Prema zvaničnim informacijama MVP-a to je rezultiralo milionskim štetama za našu zemlju. Iako su se stekli uvjeti za raskidanje tog sporazuma, nejasno mi je zašto Predsjedništvo BiH štiti režim u Teheranu kao što mi je nejasno zašto gospođa Turković štiti režim u Moskvi. I sada ja tu vidim šablon, gospodin Dodik štiti Iran, a gospođa Turković Rusiju, oboje tamošnje režime, a svi zajendo štite Hrvatsku jer ni ministrica Turković, niti jedan član Predsjedništva BiH ne žele postupiti po smjernicama ovog doma i Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog pokroviteljstva Bleiburga na teritoriji BiH”, rekao je Arnaut.

Poručio je kako mu je, u vrijeme kada Austrija zabranjuje sve događaje koji se tiču Bleiburga, nejasno zašto “oni ne žele da se očituju o tom pitanju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad