Zastupnici žustro raspravljaju da li će budžet razmatrati po hitnoj proceduri

Vijesti 07. jul 202013:37 > 13:41
N1

Zastupnici Predstavničkog doma Paralmenta Bosne i Hercegovine više su od sat vremena vodili raspravu da li će prijedlog Budžeta razmatrati po hitnoj proceduri kako je to od njih Predsjedništvo zatražilo, a Kolegij predložio.

Dopredsjedavajuća Borjana Krišto zatražila je, kako je ranije i najavila, da se Budžet razmatra po redovnoj proceduri kazavši da je Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju.

Protiv njenog prijedloga bio je zastupnik Zukan Helez, a potom je uslijedila duga rasprava.

“Sedmi mjesec tekuće godine, potrošeno pola budžeta, a gospođa Krišto kaže da nema razloga da se razmatra po hitnoj proceduri. A ovo je trebalo ići po hitnoj proceduri prošle godine. I sada samo iz razloga što pojedine političke stranke ne mogu kontrolisati više CIK treba sve propasti. Ako neko ne može da lažira izbore i da krade treba da propadne država. Zar ne treba da radimo suportno. Samo još fali a ne budu održatni izbori i da imamo potpuni kolaps u ovoj državi”, rekao je Helez.

Zastupnik Jasmin Emrić kazao je kako smatra da nije dobra praksa da se budžet usvaja po hitnom postupku.

“Kolegij je trebao sazvati hitnu sjednicu i predložiti ovu tačku jer tada ne bi nama zastupnicima bilo uskraćeno pravo da podnosimo amandmane. Ako s usivji hitni postupak kako da podnesem amandman? Predlagao sam zaključak da se budžet usvoji što prije radi održavanja lokalnih izbora, ali nisam mislio pod tim da mi se apsolutno oduzme pravo intervencije da bilo šta popravim”, rekao je Emrić.

Predrag Kožul kazao je kako je prvi put u historiji Komisiji za finansije i budžet Predstvničkog doma onemogućeno da razmatra budžet te da ne treba dozvoliti da se ovaj dom derogira.

Zastupnik Saša Magazinović kazao je kako su 2012. godine također bile peripetije u vezi budžeta, da je nekada kasno u noći iza ponoći neko donio materijal tvrdeći da je budžet iz Predsjedništva, te da je on odmah po hitnoj procedur usvojen ujutro u Predstavničkom domu.

“Usvojeno jer je bilo hitno. Tada je vaša stranka kolega Kožul učestvovala u tome, a i moja stranka i ja i ne ponosim se time, ali trebamo pošteno reći kako je bilo. Bilo bi dobro da se hitno danas usvoji. Da li se neko kroz ovu priču bori da nema izbora? Kažeš pošteno. Ali kriti se iza demokratskih procedura koji je više u navrata demonstrirao da mu nije strano učiniti bilo šta da bi došao do političkog cilja nije vjerodostojno”, rekao je Magazinović.

Predrag Kojović kazao je kako budžet zaslužuje javni raspavu, ali da bi se varaćenj u redovnu proceduru odrazilo na održavanje izbora.

Sjednica će biti nastavljena nakon pauze za ručak u 15 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad