UKC Tuzla dobio novi PCR aparat za testiranje na COVID-19

Vijesti 07. jul 202014:47 > 14:50
Fena/Maja Nikolić

Univerzitetski klinički centar Tuzla danas je dobio novi PCR aparat za testiranje na COVID-19 vrijedan oko 110 hiljada maraka, a kojeg je donirala Evropska unija.

Ovaj aparat će, kako je rečeno, doprinijeti efikasnijem testiranju osoba na COVID-19.

“Evropska unija je najveći i najlojalniji partner Bosni i Hercegovini. Što se tiče borbe s COVID-19, mi smo od marta dosad uložili oko sedam miliona eura za medicinsku opremu koju će dobiti sve zdravstvene institucije u BiH”, rekao je šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Richard Maša.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vahid Jusufović kaže da je ovo veoma značajna donacija.

VEZANE VIJESTI

“Prije dvadesteak dana smo dobili vrhunski aparat za opću anesteziju. Također, i ovaj aparat koji smo dobilio neće služiti samo za opću dijagnostiku, nego i za dijagnostiku drugih oboljenja. Sada radimo 300 testova na COVID-19, a s ovim aparatom naš kapacitet će biti povećan na 450”, rekao je Jusufović.

Istakao je da prioritet prilikom izrade testova imaju pacijenti iz ambulante koja se nalazi na Klinici za zarazne bolesti. To su pacijenti koji su u dosta teškom stanju i imaju kliničke simptome na COVID-19. Njihovi brisevi se, pojašnjava, odmah uzimaju.

“U drugu kolonu dolaze pacijenti koji čekaju pripremu za operativni zahvat, a nakon njih na red dolaze uposlenici koji su u procesu rada, a tek onda oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Znam da su pacijenti nestrpljivi, ali i naš Zavod za javno zdravstvo radi 24 sata. Nadam se da će i ovaj aparat skratiti vrijeme dobijanja rezultata za oko 50 posto”, naglasio je Jusufović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad