Predstavnički dom PSBiH raspravlja o hitnosti izmjena Izbornog zakona

Vijesti 07. jul 202017:01 > 17:05
Youtube

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počeli su raspravu o hitnoj proceduri za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, nakon čega je na prijedlog Kluba poslanika HDZ-a data pauza od pola sata.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da predlagač treba objasniti zahtjev za hitnošću, jer smatra da se ne bi trebalo razmatrati po hitnom postupku, jer nije riječ samo o izborima u Mostaru.

“Smatram da se ovaj zakon ne može razmatrati po hitno proceduri i da je sam po sebi diskriminacijski”, rekao je Magazinović i poručio da će biti protiv hitne procedure.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut smatra da se nakon 12 godina agonije građana Mostara ne može o njihovoj sudbini raspravljati po hitnoj proceduri.

“Za ovu godinu lokalni izbori su već raspisani i ne postoji način da izbori u Mostaru budu raspisani za ovu godinu. Samim tim ne postoji potreba za hitnošću”, rekao je Arnaut.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad