"Ono što su držali Bošnjaci, Srbi ili Hrvati – tako će se nastaviti"

Vijesti 07. jul 202018:50 > 19:12
N1

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH dogovorili su da Bužet Institucija Bosne i Hercegovine bude usvojen do 21. jula. Usaglasili su se i oko usvajanja izmjena Izbornog zakona koje se tiču Mostara. No, dogovor o imenovanju na čelne pozicije određenih institucija za sada je izostao.

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a za istim stolom. Pregovaračkim. Pregovora je bilo, ali ne i dogovora oko svih direktorskih pozicija u institucijama.

“Ono što su držali Bošnjaci, Srbi ili Hrvati – tako će se nastaviti. Mi ćemo pokušati sa hrvatskom stranom postići da Upravu za indirektno oporezivanje ipak dobije bošnjačka strana. Nismo uspjeli taj detalj danas riješiti i preostaje da se o tome dalje razgovara”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

No, ta institucija za sada je hrvatska – ubrzo je Izetbegoviću odgovorio lider HDZ-a. Dragan Čović je rekao da HDZ BiH neće podržati prijedlog SDA da Selmo Cikotić bude imenovan za ministra bezbjednosti BiH. Sve zbog sastava Centralne izborne komisije BiH.

“Moraćemo sjesti za Obavještajno-sigurnosnu agenciju – gospoda Bošnjaci i gospoda Hrvati, SDA i HDZ, sjesti i dogovarati se. Sve na tragu ovoga što sam rekao i za Središnje izborno povjerenstvo, Centralnu banku i mnoga druga imenovanja napravljena u proteklih nekoliko mjeseci mimo volje hrvatskog naroda”, poručuje predsjednik HDZ BiH.

Osim Cikotića, ispred ministara bi se u četvrtak mogla naći i imenovanja – za one čelne pozicije za koje je završena konkursna i druge procedure. Tu bi se mogao naći kandidat za direktora SIPA-e i Regulatorne agencije za komunikacije.

“(Kada su u pitanju imenovanja – da li su to gospodin Ćulum za direktora SIPA-a i gospodin Milinović za Regulatornu agenciju za komunikacije?) Da, ti konkursi su prošli, nadležna komisija ih je predložila Savjetu ministara i oni tamo čekaju. (Koga ćete predložiti za zamjenika direktora OSA-e?) Saznaće se, to se uvijek čuje”, navodi Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Usaglašeno je da će izmjene Izbornog zakona koje se tiču Mostara biti podržane. Dodik je kolegama iznio svoj zahtjev, pomenuvši i početak decembra kao mogući datum održavanja izbora.

“Mi tražimo da se u Statutu i o odredbama Statuta na poseban način razgovara što su partneri prihvatili – u smislu da se obezbijedi ravnopravnost Srba, pogotovo na mjesto povjerenika, odnosno savjetanika. I da se redefiniše uloga komisija za gradska područja i obezbijedi ravnopravan pristup”, ističe Dodik.

Dogovreno je i da procedura usvajanja budžeta u Parlamentarnoj skupštini BiH bude okončana do 21. jula. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad