Bolnica imamo, no šta je u njima?

Vijesti 07. jul 202019:07 > 19:15
N1

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 160 novozaraženih korona virusom. Bolnica imamo, no šta je u njima?

Tuzlanski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski, Posavski, Srednjobosanski, Bosansko-podrinjski i Kanton Sarajevo – područja su gdje su danas u Federaciji zabilježeni novozaraženi. Biјеljina, Bаnjаluka, Zvоrnik, Višеgrаd, Kоtоr Vаrоš, Kоzаrska Dubica, Vlаsеnica, Čеlinаc, Lаktаši, Prnjаvоr i Srеbrеnica – mjesta gdje je dans u Republici Srpskoj registrovano 83 novozaraženih.

“U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcu srеdnjе živоtnе dоbi iz Priјеdоrа i žеni i muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Vlаsеnicе i Bаnjаlukе”, kazala je Milka Mrđa iz Instituta za javno zdravlje RS.

Tri puta više testiranih je u Federaciji. Pojedini građani žale se na sporost dobijanja rezultata, ali niko nije spreman o tome govoriti pred kamerama, umjesto toga iskustva su podijelili na društvenim mrežama.

“Prijatelj testiran četvrtak, rezultate će znati tek u ponedjeljak – za izludit! Još nema rezultata”;

“Prijateljica testirana u četvrtak, jutros zvala ambulantu i saznala da je negativna. Samo dežurne ambulante danas rade u Kantonu Sarajevo”;

“Stvarno predugo traje. Nadam se da će biti negativan”, poruke su na Twitteru.

Ispred ili iza kamera ne žele govoriti ni ljekari o stanju medicinske opreme u bolnicama. Analizu su pokušali uraditi novinari BIRN BiH. Jedini zaključak – medicinskim radnicima je zabranjeno govoriti bez dozvole i zdravstvene institucije pokušavaju kontrolisati narativ. Informaciju više dobili su jedino iz ljekarskih komora.

“Prema onome što znaju u nekim trenucima nbema dovoljno opreme , posebno je nema u slučaju da se situacija naglo pogorša. To je zaista teško verifcirati na neki pravi način da vi znate jer nijedna institucija nije spremna sa vama podijeliti informacije da kaže u zalihama imamo toliko i toliko opreme, to se na neki način u ovoj situaciji u toku pandemije smatra nekom zaštićenom informacijom”, rekao je Semir Mujkić iz BIRN-a.

VEZANE VIJESTI

Zaštićeni – na prvim linijama odbrane, posebno bi trebali biti ljekari, kojih u BiH itekako, nedostaje. To je ono što niko ne krije. U goraždanskom Domu zdravlja su u nedostatku za četiri ljekara opće prakse, dva pedijatra i ostalim specijalističkim kadrom.

“Fali nam trenutno četiri doktora medicine, trenutno smo u fazi prijema, odnosno konkursna procedura teče, također nam nedostaje pedijatar. Kad je oprema u pitanju, sve ono što trebaju službe domova zdravlja da imaju mi to stvarno posjedujemo. Najviše problema imamo kada je upitanju oprema iz tehničke službe sa sanitatetskim vozilima jer su ona stara”, rekao je Edin Čengić, direktor Doma zdravlja Goražde.

Zbog stanja u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ali i odnosu prema pacijentu na mirne proteste će u četvrtak izaći Sindikat radnika u zdravstvu.

“Za pacijenta je puno bitnije to što nastavljamo generalni štrajk iz septembra mjeseca od prošle godine, što sutra od pola osam taj štrajk nastavljamo u punom kapacitetu, a to što ćemo mi izlaziti svakog dana pola sata pred javnozdravstvene ustanove i što ćemo u četvrtak izaći pred zgradu vlade – to nije toliko bitno. Razlog je što nemamo potpisan granski kolektivni ugovor”, izjavio je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu.

“Činjenica da mi nismo ulagali u zdravstvo posljednjih godina i upravo to je bio jedan od razloga zašto smo mi na ovaj način odgovorili na pandemiju, jer ako se vratimo na početak i ako se sjetimo to je bio zahtjev institucija – nemamo dovoljno resursa, ako dođe do naglog broja zaraženih pa vas molimo da ostanete kući, mislim da je sad vrijeme da govorimo o tome zašto nemamo dovoljno resursa”, dodao je Mujkić.

Kući su mnogi morali ostati na početku pandemije. Sada ne moraju. Sve je na individualnoj odgovornosti. A jasno je čija je odgovornost stanje u zdravstvenom sistemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad