Kako je izgledala rasprava o prijedlogu izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH

Vijesti 07. jul 202020:19 > 20:23
Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Predlagači zakona su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH) je tokom rasprave kazao da je za SDP BiH potpuno neprihvatljivo “grubo ignorisanje institucija BiH na način da se pregovora sa samo dva politička subjekta, koji su već 20 godina uzrok problema, a ne faktor rješenja”.

Po njegovim riječima, evidentno je da su uz Mostar dogovorene i ostale izmjene Izbornog zakona, pa je pitanje šta je stvarni sadržaj paketa.

“Dogovor dvije političke partije, SDA i HDZ-a BiH, koji je pretočen u zakonski prijedlog je višestruko opasan za Mostar i državu BiH, onako kako ga mi vidimo. Sporazum je takav da nastoji konačno ubiti ideju multietničkog, građanskog Mostara kakav je bio prije rata i od koga ni danas ne odustaje veliki broj Mostaraca”, smatra Nikšić.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH), kao jedna od potpisnica predloženog zakona, je kazala da razlozi koji su navedeni za donošenje ovog zakona leže prvenstveno u tome da se provede odluka Ustavnog suda za grad Mostar, koja je donesena 2010. godine, prema kojoj je Ustavni sud utvrdio odredbe koje su bile diskriminatorske u odnosu na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

PROČITAJTE JOŠ

“Nakon što Parlamentarna skupština nije izvršila svoju obvezu u smislu implementacije njihove odluke, Ustavni sud je 2012. godine stavio pomenute odredbe, koje nisu u suglasju ni sa Ustavom BiH, izvan pravne snage”, kazala je Krišto, te podsjetila da se od tog momenta lokalni izbori u gradu Mostaru nisu proveli.

Po njenim riječima, ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona su prvenstveno usuglasili zbog toga, te da se ono što traži odluka Ustavnog suda nalazi u predloženim izmjenama.

Ona je predložila i zaključak da Predstavnički dom PSBiH dostavi Domu naroda PSBiH Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH i traži da se on razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da “nama načela i principi ovakvoga prijedloga trebaju i u Travniku”.

Predsjedavajući Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok Predrag Kojović je kazao da, mostarski sporazum SDA i HDZ-a, s obzirom na to da se donosi 25 godina nakon donošenja Dejtonskog sporazuma, morao je biti zasnovan na briselskim, evropskim, građanskim principima.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da je anomalija ovog teksta to da u prijedlogu zakona nisu propisani posebni vremenski rokovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

“S tim u vezi, bit će jako teško, skoro nemoguće, održati lokalne izbore u Mostaru u isto vrijeme, na isti dan kao u drugim krajevima BiH”, naveo je Đonlagić.

Poslanica Alma Čolo (SDA) je kazala da, kao odgovoran poslanik, želi da omogući ljudima u Mostaru da imaju izbore.

“Oni su ih imali posljednji put 2008. godine i ti izbori su važili do 2012. godine”, navela je Čolo.

Po njenim riječima, “osam godina nemamo Gradsko vijeće u Mostaru”.

“Kriva sam ja, kriv je Halid Genjac, kriv je Nikola Lovrinović, a nije kriv sistem koji je sve to kreirao. Mi sad želimo to da popravimo, da omogućimo ostvarivanje izbornog prava u Gradu Mostaru”, kazala je Čolo.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković Bursać je kazala da je bitno da građani Mostara, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaslužuju, kao što je to potvrdio Evropski sud za ljudska prava, da se održe izbori.

“Izražavam principijelan stav SNSD-a da podržavamo ono što se predstavnici dva druga konstitutivna naroda, odnosno stranke koje ih predstavljaju dominantno, dogovore. Nastojat ćemo, ukoliko zaista ne ide na štetu srpskog naroda, i da podržimo kroz glasanje”, navela je Novaković Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad