Epidemiologinja Brkić Džambić: Još uvijek se ne nazire kraj epidemije

Vijesti 08. jul 202010:47 > 10:54
N1

Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja i članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, za N1 je govorila o epidemiološkoj situaciji u Tuzlanskom kantonu.

“Unazad mjesec dana, situacija na području našeg kantona, ali i cijele BiH, se zakomplicirala. Došlo je do povećanog rasta oboljelih. Imamu tu lokalnu transmisiju u zajednici koja pogoduje širenju. Teško je kontakte zaraženih osoba pratiti. Higijensko epidemiološke službe su na terenu, pokušavamo sve držati pod kontrolom”, kazala je.

Epidemiologinja nije mogla kazati u kojoj smo fazi epidemije.

“Ne nazire se taj kraj još uvijek”, istakla je.

Podsjetila je da su prvi slučajevi zaraze korona virusom u TK zabilježeni 27. marta.

“U to vrijeme imali smo na snazi restriktivne mjere, imali smo zatvorene državne granice. Osobe koje su ulazile u BiH išle su u 14-dnevnu izolaciju i na taj način smo mogli pratiti ljude koji nam dolaze izvana, jer mi korona virus nismo imali u BiH, nego nam je uvezen iz zemalja u kojima je bila lokalna transmisija. S obzirom da smo mogli praitit kontakte u prvom dijelu, mi smo na području TK imali 84 oboljela. U jednom trenutku kada su se svi ti kontakti sakupili i stavili pod kontrolu, došao je poeriod kada više od mjesec dana nismo imali zaraženih. U to vrijeme dolazi nam popuštanje tih mjera, otvaranja granica, više ne možemo kontrolisati osobe koje ulaze u zemlju, virus se širi i evo imamo situaciju kada od 5. juna raste nam broj oboljelih”, kazala je gošća Novog dana. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad