Perduv o hapšenju: Ostavili su nas kao paščad ispred kapije u pola 3 ujutro

Vijesti 08. jul 202012:44 > 13:09
N1

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida, uhapšen je jučer u Banjaluci nakon što su organizovali konferenciju za novinare. Kako je za N1 kazao, jučer su bile tačno dvije godine nakon održanog velikog skupa grupe Pravda za Davida i nakon podizanja optužnice protiv NN lica, te od tada nije bilo nikakvog napretka u istrazi, i o tome su jučer htjeli govoriti na press konferenciji.

Sinoć je ispred kamera bilo troje ljudi, a to što su neki ljudi sjedili na klupama pored, to nije ničiji problem. Te klupe su namjenjene da sjede ljudi. To što njih neko prepoznaje, eventualno kao člana neke grupe, to ne daje za pravo nikome da kaže da je to javno okupljanje”, rekao je Perduv.

VEZANE VIJESTI

Ispričao je da je najprije on uhapšen, te da nije pružao nikakav otpor.

“Nakon toga sam odveden u Covid ambulantu da se uradi trijaža i ustanovi jesam li pozitivan. Potom sam odveden u policijsku stanicu Banja Luka Centar. Nakon proceduralne obrade, naš šestero od deset pritvorenih je zapravo prevezeno u centar za obuku ministarstva unutrašnjih poslova, iz nama potpuno nepoznatih razloga. U Zalužanima smo smješteni u pritvorske ćelije i čekali šta će da bude sa nama. U pola 3 smo pušteni na jedan gotovo nevjerovatan način. Umjesto da nas vrate u centar grada, odakle su nas uhapsili, oni su nas kao paščad ostavili ispred kapije u pola 3 ujutro i jedva smo našli taxi da nas vrati u centar grada”, ispričao je Perduv. 

Istaknuo je da je ponosan na aktiviste koji su nakon jučerašnjih scena ostali pribrani, mirni i dostojanstveni.

“Mi smo pokazali ko smo i šta smo, a oni su ponovo po ko zna koji put pokazali  – ko su, šta su, i kakve su im namjere”, rekao je.

Za N1 je kazao i da je svakodnevno u kontaktu sa Davorom Dragičevićem, ali nije mogao reći da li on planira da se vrati u BiH.

“Postoji varijanta da se vrati, a da li će se to desiti, ja u ovom trenutku ne znam. Devedeset posto nas pripadnika ne želimo da se Davor vrati, jer ovo negdje gledamo kao klopku, kao mišolovku da ga privuku na ovaj način, jer teško je to gledati iz vana i ko zna šta bi sa njim bilo”, kazao je Perduv. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad