OS BiH bogatije za 14 Humveeja, u Rajlovcu otvorena vojna ambulanta

Vijesti 08. jul 202013:17 > 13:20
Ministarstvo odbrane BiH

Svečana ceremonija primopredaje novih 14 specijaliziranih terenskih vozila za Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva, zajedno s otvaranjem vojne ambulante, čije je uspostavljanje pomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajedničkoj ceremoniji su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa suradnicima, te veleposlanik SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field i zapovjednik NATO stožera u BiH brigadni general William Edwards.

Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to pet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1152, tri oklopljena M-1152A1, tri djelimično oklopljena M-1152A1 te tri u zapovjednoj varijanti M-1165A1. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u ožujku 2017. godine i 20 komada u srpnju 2019. godine. Sve je ukupne vrijednosti od oko devet milijuna dolara.

„Američka donacija će ubrzati ostvarenje primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u euroatlantske strukture,“ naglasio je ministar Podžić.

„Ovdje vidim i pet specijaliziranih ambulantnih vozila, koja savršeno pristaju uz ambulantu koju danas otvaramo i koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta koje je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Aktivnosti na unaprijeđenju sanitetske službe OS BiH otpočeli smo 2016. godine, zajedničkom inicijativom MO BiH, britanskog veleposlanstva u BiH, NATO stožera u Sarajevu te nadležnih zdravstvenih institucija u BiH. Cilj nam je da poboljšamo uvjete rada sanitetskih organa radi dostizanja sposobnosti ROLE-2 te u okviru naših kapaciteta omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pripadnicima OS BiH“.

Američki veleposlanik Nelson je tim povodom kazao da vozila Humwee i otvoreni stacionar, na zajedničkoj ceremoniji najbolje opisuju bit Sjevernoatlantskog saveza.

„NATO je poput obitelji naroda, istomišljenika, koji zajednički rade za opće dobro, čemu danas i ovdje svjedočimo. SAD doniraju terenska sanitetska vozila s nosilima, koja dodatno doprinose poboljšanju kapaciteta ambulante, što je omogućila Vlade UK. Poput samog NATO-a, ovo čini cjelinu čija vrijednost premašuje zbir njenih pojedinačnih dijelova. Premda svaki dio, poput svake članice NATO-a, ima svoju vrijednost, tek kada se spoje pružaju najveći doprinos,“ zakjučio je veleposlanik Nelson.

Britanski veleposlanik Field je istaknuo da je ova aktivnost dio širokih i kontinuiranih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Oružanim snagama i građanima Bosne i Hercegovine. Posebno je zahvalio osoblju OS BiH i kolegama iz NATO-a koji su uradili značajan posao na popravci zgrade i pokretanju službenog registriranja ambulanti.

„Danas su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država donirali značajnu flotu visokomobilnih vozila, a od kojih će određen broj biti korišten kao vozila hitne pomoći. Vozila će biti komplementarna s novim objektima i omogućiti sigurnost pripadnicama i pripadnicima OS BiH dok obavljaju svoje dužnosti, znajući da će dobiti potrebnu njegu i skrb u slučaju bolesti ili ozljede. Drago mi je da zajedno radimo ka istom cilju – pružanju bolje zdravstvene zaštite za osoblje OS BiH,“ zaključio je Field.

Nakon nedavnog otvaranja ambulanti u vojarni „Kozara“ u Banjoj Luci i „Dubrave“ kod Tuzle, pripadnici OS BiH dobili su i treću ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Do sada su okončani radovi na tri objekta na koje je Vlada UK utrošila više od pola milijuna maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj vojnoj ambulanti u vojarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da je očigledno da će nova isporuka specijaliziranih vozila i otvaranje nove ambulante dodatno poboljšati sposobnosti i interoperabilnost Oružanih snaga BiH, što je jedan od prioriteta, ali i uvjeta da OS BiH izrastu u moderne oružane snage.

„Boljim opremanjem i razvijanjem sposobnosti u segmentu potpore snaga, konkretno medicinskih sposobnosti, OS BiH polako, ali sigurno unaprijeđuju svoju operativnost, za što očekujemo još učinkovitiju potporu i institucija BiH,“ zaključio je general Mašović.

„NATO stožer u Sarajevu s ponosom pruža potporu Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH u otvaranju ove nove vojne ambulante. Zadovoljstvo mi je vidjeti da ovi vrijedni vojnici dobivaju bolji kvalitet života, koji dolazi s vlastitim objektima namjenjenim za pružanje zdravstvenih usluga,“ kazao je tim povodom general Edwards.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad