Ambasadori zemalja Kvinte došli na sastanak u Parlament BiH

Vijesti 08. jul 202016:09 > 16:10
N1

Ambasadori zemalja Kvinte došli su u Parlament Bosne i Hercegovine, gdje će se uskoro sastati s čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine, javila je reporterka N1.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za sutra trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za predloženi zakon, a Komisije za finansije i budžet podržala principe zakona.

Predstavnički dom jučer je odlučio da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona.

N1

Zaključeno je da će sjednica Predstavničkog doma biti održana u četvrtak, 9. jula, kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju.

Cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet.

Podsjećamo, ambasadori zemalja Kvinte više puta su istakli kako je usvajanje budžeta “glavni prioritet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1