Pripadnici OS BiH više se neće liječiti u civilnim bolnicama

Vijesti 08. jul 202017:35 > 19:27
N1

Novi znatan porast zaraženih u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini. Registrovana su 244 nova slučaja zaraze korona virusoom. U Tuzli i novi smrtni slučaj. Restriktivnije mjere zasad nisu opcija, iako se najavljuje pooštravanje kazni za nepoštivanje propisanih mjera zaštite.

Lična higijena, naročito često pranje ruku, održavanje fizičke distance i nošenje maske najznačajnije preporuke koje smo poput tablice množenja upamtili za protekla četiri mjeseca. U zatvorenom obavezno nošenje maske, no čini se, obaveza ne važi za sve. Ovdje se ne nose maske kaže nam Nermina Brezac koja je već duži period na bolovanju zbog svoje matične bolesti multipla skleroze. Početkom pandemije trebala se javiti na termin za komisiju, ali je shodno situaciji zamoljena da ipak ostane kući. Danas ponovo na komisiji i vidno uznemirena i razočarana.

VEZANE VIJESTI

“Ljekari su rekli ovdje da retrogradno ne mogu pravdati bolovanje zato što pacijent nije mogao da dođe, što je strašno. Evo danas sam otvorila novo bolovanje, danas sam došla, ja i dalje nastavljam sa svojim liječenjem, ali način, znači ja sam gore na četvrtom spratu bila – svaka druga uposlena osoba ovdje – da li je spremačica, sestra nema masku. Maska im dođe kao modni detalj”, tvrdi Nermina Brezac.

Detalj koji je dodatno usložio današnju epidemiološku sliku je generalni štrajk radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Trijažni šatori nakratko su bili prazni.

N1: Jeste li primijetili možda povećane gužve?

“Ja jutros nisam, a ne znam šta se dešavalo ranije”.

“Ma šta da vam kažem, mi smo iz Ilijaša došli, u nas je katastrofa. Mislim dođe ti neko izvana, ode dole da se prijavi da je stigao, kaže ti nemamo mi ništa s tim idite dalje, a ovi dalje – niko neće da se javi”.

Danas je zabilježen novi skok zaraženih – 247 na više od 1.500 testiranih. Veliki broj oboljelih u Republici Srpskoj neće biti razlog za uvođenje novih mjera,ali hoće za povećanje kazni i otvaranje novih COVID bolnica.

“Mi na lokaciji Stare hirurgije želimo da napravimo COVID bolnicu, za teritoriju Banjaluke i okoline. Isto to radimo u Bijeljini sa starim odjelom bolnice, isto to radimo I u Sarajevu sa starim odjelom bolnice – to će biti tri lokacije u Republici Srpskoj ako nam bude zatrebalo”, kaže Radovan Višković.

Nove ambulante predviđene su i u Oružanim snagama BiH čija dva pripadnika su preminula u dosadašnjem periodu pandemije. Dvadeset je trenutno aktivnih slučajeva zaraženih.

Jedna od četiri vojne ambulante ove godine će biti otvorene u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Čapljini. Na ovaj način vojne osobe, barem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, neće biti tretirana u civilnim bolničkim ustanovama.

“Naši vojnici, podoficiri i oficiri neće više morati da izlaze iz kasarne da bi otišli u civilnu ambulantu, moći će uslugu ljekara dobiti u kasarni”, otkriva Siniša Jeftemić, brigadir u OS BiH.

Zbog sve većeg broja zaraženih u susjednoj Hrvatskoj ponovo ne isključuju mogućnost zatvaranja granica za bh. državljane. Ima li razloga da i BiH isto tako postupi?

“Moramo razmišljati o privredi. Tu se mora napraviti balans između svih ovih mjera predostrožnosti, mjera protivepidemioloških koje se donose na nivou države, na niovu Federacije, na nivou kantona pa moram reći i cijele regije, jer kad se uspostavi balans onda nećemo imati posljedice”,  kaže Enes Šačić, epidemiolog.

A posljedice bi bile katastrofalne, uzmu li se u obzir podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH gdje je naglašeno da je u poređenju sa istim periodom prošle godine nezaposlenost veća za 14.789 osoba ili 3,64 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad