Dizdarević za N1: Bilo je pitanje dana kada će sve to početi da puca

Vijesti 09. jul 202011:20 > 11:25
N1

Zlatko Dizdarević, bivši diplomata i novinar za N1 je komentarisao posljednja dešavanja u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, kazavši da je cijeli region očigledno dodatno uzdrman zbog korone.

“Bilo je pitanje vremena kad će se početi vraćati mnoge stvari koje su se u vezi sa tim dešavale. Jasno je da su poremećeni svi normalni tokovi, i politički i posebno ekonomski. Odrazilo se sve to skupa i na živce i psihologiju ljudi, bilo je pitanje dana kada će sve to početi da puca. Prvo je počelo u Beogradu, nisam siguran da će ostati samo na tome”, kazao je.

Dizdarević smatra da se sve skupa svelo na dva bloka.

“Jedan je onih koji razloge za koronu i ovo što se dešava tim povodom traže u nečemu što je blizu nauci. I na drugoj strani su oni koji očigledno politički, u najširem smislu te riječi, izuzetno profitiraju u cijeloj ovoj situaciji, a dograbili su ovo kao prazan prostor u koji se mogu sad ubacivati razne snage, ideje i pasjaluci”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, Kosovo je generalna odrednica političke realnosti u Srbiji u posljednjih nekliko godina.

“Vi danas ne možete sa Srbijom ući ni u kakve razgovore i pregovore. Srbija se ne bavi nikakvim drugim stvarima, a da to nije kontekstualizirano u vezi sa Kosovom. Srbija dok ne riješi zajedno sa Kosovom tu svoju situaciju, ma kako ona bila na kraju riješena, Srbija je zemlja koja je potpuno pomjerena iz težišta i političkog i ekonomskog, a Kosovo je opet jedna velika igra u kojoj su Srbija i Kosovo jedan od elemenata. Ta se igra igra i na mnogo višem nivou”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad