Džaferović: Problem sa politikama i elitama koje ne poštuju žrtve genocida

Vijesti 09. jul 202012:27 > 12:32
N1

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozvao je sve one koji znaju gdje su masovne grobnice - da prestanu da šute, kako bi pomogli da se brojne žrtve genocida u Srebrenici pronađu i pokopaju. Njegova poruka je da bi odnos prema prošlosti trebao biti ispravno shvaćen u BiH i regionu, da se žrtve trebaju poštovati, ne negirati genocid. Džaferović je rekao kako bi visoki predstavnik i međunarodna zajednica trebala nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina u BiH.

“Mi ćemo se uvijek sjećati žrtava genocida, odavati im poštovanje, onako kako to radi civiliziran svijet. Tako će biti i ove godine. Zahvaljujem državnicima i drugim brojnim zvaničnicima iz svijeta koji su uputili svoje poruke koje će 11. jula biti prikazane na komemoraciji u Potočarima”, rekao je Džaferović ispred zgrade Predsjedništva BiH – kuda je i prošla tužna kolona.

Rekao je kako bi odnos prema prošlosti trebao biti ispravno shvaćen od svih u BiH, ali i u regionu.

“Imamo problem sa politikama i elitama koje ne poštuju žrtve genocida, ne žele da odaju poštovanje žrtvama, presdama suda u Hagu, to je preduvjet”, izjavio je Džaferović.

On je kazao da očekuje da dođe to vrijemke kada će negatori genocida prestati s tim, kada će prestati da se veličaju ratni zločinci.

VEZANE VIJESTI

“I da na bazi istine i pravde, općeg poštovanja prema gnusnom necivilizacijskom činu. nastavimo da gradimo naše odnose u BiH i regionu”, izjavio je Džaferović.

Brojne žrtve genocida nisu pronađene zbog zavjeta štutnje, istakao je on.

“Pozivam sve što šute da kažu gdje su masovne grobnice, da se žrtve pronađu i pokopaju. Za genocid je odgovarala nekolicina visokorangiranih vojnih i političkih autoriteta iz tog vremena. Gdje su izvršioci. Masa je onih koji na ovaj ili onaj način su učestvovali u anticivilizacijskom činu genocida, oni moraju izaću pred lice pravde”, izjavio je Džaferović.

Valentin Inzko je prije godinu dana poručio da će do 11. jula 2020. godine BiH imati Zakon o zabrani negiranju genocida, to se ipak nije dogodilo.

“Mnogo puta smo do sada u Parlamentarnoj skupštini pokušavali da donesemo taj zakon. To je minimum koji treba uraditi prema žrtvama, a i zbog svih nas koji živimo u BiH. Smatram da je visoki predstavnik davno trebao proglasiti taj zakon. Ja ću se obratiti u Vijeću sigurnosti UN-a, koje će biti za dan, dva. Tražit ću da se to uradi. Poslao sam takvu vrstu poruke. To je radi budućnosti i onih koji danas negiraju genocid”, rekao je Džaferović.

On tvrdi da u Dejtonskom sporazumu postoje mehanizmi koji mogu omogućiti taj zakon.

“Govorim o visokom predstavniku kao mehanizmu Dejtona. Ovo je situacija kada treba nametnuti taj zakon”, kazao je Džaferović, rekavši još da će to pomoći i BiH i regionu, ali i međunarodnoj zajednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad