Zoran Tegeltija: Postoji neka vrsta nesaglasnosti između SDA i HDZ

Vijesti 09. jul 202013:22 > 13:25
N1

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, pojasnio je zbog čega nije održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. On je kazao da prvi put nije usvojena niti jedna tačka dnevnog reda, a protiv su glasali ministri iz reda hrvatskog naroda. Također, ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković, kazala je da neće glasati za određene tačke dnevnog reda. Predsjedavajući Tegeltija je rekao kako je očigledno da postoje nesuglasice između SDA i HDZ.

“11. redovna sjednica Savjeta ministara nije održana, imali smo 52. tačke dnevnog reda. Sjednica nije održana jer nije usvojen dnevni red. Protiv su glasali ministri iz reda hrvatskog naroda. Napravili smo i durugi krug glasanja, sva tri ministra su glasala protiv”, kazao je.

On je rekao i to da su svi ministri prisustvovali sjednici.

VEZANE VIJESTI

“Obrazloženje za neglasanje, iako tada nije bilo primjedbi, jeste da su određene tačke skinute na zahtjev ministrice Turković, rekla je da neće glasati za neke tačke, za kandidate koji dolaze iz reda hrvatskog naroda”, poručio je Tegeltija.

Radi se o dvije pozicije, kako je rekao, za poziciju direktora Službenog lista i direktora Agencije za obrazovanje policijskih službenika. Budući da imenovanja idu u kompletu, samim tim na dnevnom redu nije bilo ni imenovanje Selme Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH.

“Žao mi je što nismo radili. Savjet ministara nekada ne usvoji sve tačke, ali prvi put se dešava da sve tačke nisu usvojene”, rekao je.

“Održat će se konsultacije, nova sjednica će biti planirana i zakazana, a nadam se da će nesporazumi na lini SDA – HDZ biti deblokirani. Postoji neka vrsta nesaglasnosti između SDA i HDZ-a, koja se prenosi na rad Savjeta ministara”, izjavio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad