Vesna Pusić, Nenad Čanak i Sonja Biserko u Novom danu

Vijesti 09. jul 202014:25 > 14:29
N1

U Novom danu sutra gledajte:

U Potočarima kod Srebrenice 11. jula će biti sahranjeni posmrtni ostaci devet žrtava. Sahrana, komemoracija i druge manifestacije godišnjice bit će upriličene u uslovima zaštite od pandemije korona virusa. Uživo smo u Potočarima i na Maršu mira.

Srebrenica i Vukovar – dvije rane BiH i Hrvatske. Kako se odnosimo prema zločinima, kako prema presudama a kako prema žrtvama? Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske sutra je sa nama.

U Srbiji se genocid javno negira, presude Haškog tribunala se ne priznaju, a presuđeni ratni zločinci veličaju. Srbija se ograđuje od rata u BiH, ali donosi presude za sločine u BiH. Apsurd sadašnosti i prošlosti – o tome za “Novi dan” govori Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Naša tema su i demonstracije u Beogradu.

Negiranjem genocida i nepoštivanjem žrtava nastavlja se zločin. Krše se ljudska prava na istinu i pravdu. Do kada? Možemo li živjeti u međusobnom poštovanju? Šta kada nestane živih svjedoka, kako ćemo čuvati sjećanja? Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, sutra je sa nama.

10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine, bit će dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o Srebrenici i genocidu. Salih Brkić, član žirija, sutra je sa nama.

Uživo smo u Briselu. Pratimo komemoraciju Evropskog parlamenta povodom 25. godina od genocida u Srebrenici.

Dobro jutro od 8 sati poželjet će vam Merima Prguda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad